Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Je droom achterna? Test met deze drie stappen of het levensvatbaar is

Al je schepen achter je verbranden en een nieuw bestaan opbouwen, je passie achterna in plaats van die saaie kantoorbaan: iedereen droomt er wel eens van. Met deze drie stappen toets je of je droom levensvatbaar is.

Al je schepen achter je verbranden en een nieuw bestaan opbouwen, je passie achterna in plaats van die saaie kantoorbaan: iedereen droomt er wel eens van. Met deze drie stappen toets je of je droom levensvatbaar is.

Terwijl je voor je uit zit te staren op kantoor, vraag je je plotseling af wat je nog meer met je leven kan doen. Een restaurant beginnen op een tropisch oord hier ver vandaan, waar het niemand interesseert of je agile of scrum werkt, of een camping runnen hoog in de Franse bergen, waar je ‘s ochtends wakker wordt door de geiten die door de herder naar de naastgelegen weide worden gebracht om daar de rest van de dag te grazen.

Sommige mensen wagen de sprong, en Nederland kijkt maar wat graag mee. Televisieprogramma’s als ‘Ik Vertrek laten’ een sprong zien van mensen die velen wel zouden willen nemen, maar niet durven.

Basis

‘Ik Vertrek’ leert ons ook wat anders: kijk of je droom levensvatbaar is. Een droom veranderen in werkelijkheid vraagt meer dan een portie lef en een goedgevulde bankrekening. Wie vraagt zich niet af waarom die man met twee linkerhanden besluit om zelf het douchegebouw in elkaar te knutselen en waarom een pannenkoekenrestaurant in Zambia bezet wordt door iemand die thuis eigenlijk ook nooit kookt?

En hoewel we er om lachen vanaf onze knusse bank, zijn we vaak de eersten die zelf ook de mist ingaan. Want je businessplan kan nog zo goed zijn, op het moment dat de basis niet goed is, is de kans groot dat je droom verandert in een varken met lippenstift: je kan het nog zo leuk aankleden, onder die make-up blijft het een varken.

Kookkunsten

Laten we het voorbeeld van het restaurant openen eens onder de loep nemen. Hoewel je er al van kinds af aan van droomt om in de keuken te staan, ben je zonder dat je het echt doorhad ineens beland achter een bureau van een gemiddeld kantoor. Dus wat doe je? Je besluit op een dag te vertrekken en je droom achterna te gaan. Met je spaargeld in de aanslag ben je klaar om iedereen te verbazen met jouw kookkunsten.

Dat verbazen zou je wellicht al in een iets eerder stadium kunnen doen. Want terwijl je vriend of vriendin je vaak genoeg complimenteert met jouw gerechten, gaat diegene niet elke avond in je restaurant eten en de rekeningen betalen. Het is aannemelijk dat je partner niet elke avond voorliegt om de goede vrede te bewaren, maar dat is en blijft een aanname.

Met deze drie tips van The New York Times voorkom je dat je droom na een paar maanden in duigen valt en je zonder baan en zonder droom op de bank komt te zitten.

#1 Test of onpartijdige mensen je eten lekker vinden

Nodig een aantal mensen (niet je allerbeste vrienden, maar zo’n beetje de schil daarbuiten) uit voor eten en doe je best op wat je ze voorschotelt. Geen pakjes of zakjes, maar het eten dat je graag in je toekomstige restaurant wilt serveren. Maak geen suggestieve hints naar het feit dat je op het punt staat een restaurant te openen, maar kijk of ze uit zichzelf complimenten geven.

#2 Test of mensen daadwerkelijk willen betalen voor je gerechten

De complimenten zijn ingewonnen, de gerechten geoptimaliseerd. Nodig nu een groep van twaalf mensen uit en zeg dat je voor ze wil koken, maar dat het ze bijvoorbeeld 25 euro kost. Het klinkt als een flinke klus, en dat is het ook. Maar dit is ook het aantal gasten dat je minimaal hoopt te verwachten op een avond in je restaurant. Kijk allereerst hoeveel mensen er op komen dagen en let op hun reactie op het eten. Ook hier vertel je niets over je plannen een restaurant te openen.

#3 Koop niet direct een restaurant aan de andere kant van de wereld

Wie én een zakelijk nieuw bestaan op probeert te bouwen én naar de andere kant van de wereld wil verhuizen, doet er goed aan om een stap tegelijkertijd te maken. Begin met een klein restaurantje in je buurt. Als het goed is, zullen mensen het via social media of Tripadvisor snel ontdekken. Je hoeft niet de duurste plek in de stad uit te kiezen: voor goed eten reizen mensen graag een stukje.

Wie een heroïsche actie onderneemt en alle stappen impulsief neemt, zal dat waarschijnlijk moeten bekopen met veel pieken en dalen in de beginfase. Natuurlijk: het is geweldig voor een televisieprogramma, maar over het algemeen wil je in je eigen leven graag dat dingen iets minder op een soap lijken. Leer van andermans fouten en doe het zelf rustig aan.