Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Zes tips voor ideale wijnen bij het kerstdiner

We geven steeds meer uit aan kerst. Goede wijn is daarvan een belangrijk onderdeel.

Nederland besteedt ook dit jaar weer iets meer aan kerst. Dat heeft veel te maken met de tomeloze inzet van de detailhandel en supermarkten om kerst in al zijn commerciële glorie te promoten. Eten en drinken, vooral natuurlijk voor het traditionele kerstdiner, vormt een belangrijk onderdeel van het budget. De cadeaus werden tenslotte al uitgedeeld tijdens Sinterklaas.

Gemiddelde kerstuitgave

Een Nederlands gezin geeft gemiddeld aan kerst 430 euro uit. Dat ligt flink onder de bestedingen in andere Europese landen waar het kerstfeest een grotere rol speelt. Neem Engeland, waar de gemiddelde besteding 750 euro per huishouden bedraagt, of de Zweden, die gemiddeld 630 euro uitgeven. Maar ook in Nederland zijn de interesse, en dus ook de bestedingen, aan kerst groeiende, zo concludeerde ING vorig jaar al.

Perfecte combinatie

Een van die groeiende bestedingsrichtingen is wijn. Maar wat schenkt u vervolgens? Wat toont kennis van wijn, maar voldoet toch ook aan de smaak van een ieder rond de tafel? MT's huissommelier Jan-Willen van der Hek merkt direct op dat de spijs en de wijn uiteraard secundair aan de sfeer van de avond. ‘Het is een middel, niet de hoofdzaak van het gezellig met elkaar hebben.Laat de perfecte combinatie vinden vooral ook geen stress veroorzaken.’ Maar hoe moet het dan wel?
 

#1. Het aperitief: frisse afdronk

Van der Hek koos drie wijnen in het lagere segment en drie in het hogere segment, ieder bestaande uit een witte wijn, een rode en een mousserende wijn als aperitief. Als aperitief voor de iets goedkopere wijnen oppert hij de Adami Dei Casel Prosecco Superiore uit een van de vele wijngaarden rondom het Italiaanse Valobbiadene, het bloeiende hart van de prosecco. De wijn heeft een verfijnde smaak, met tonen van steenfruit, witte bloemen en een zeer lange frisse afdronk.
 

#2 Ideale witte doorschenkwijn

De witte wijn die daarma mooi volgt aan tafel, is de Domaine de Foltodon I.G.P. Gard 'Les Féréoles' blanc. Het is een witte wijn uit de Rhônestreek. ‘Heel rond, kruidig en met spanning’, zegt Van der Hek. ‘Iedereen vindt hem lekker en hij heeft genoeg body om veschillende gerechten aan te kunnen.’ Het is daarom ook een ideale wijn om door te blijven schenken voor degenen die het bij wit houden.
 

#3 Krachtig en multi-inzetbaar

De rode wijn die Van der Hek voor bij het hoofdgerecht voorstelt, is de Crealto Barbera d'Asti 'Agricolae' uit 2011. ‘Het is een wijn met veel fruit, specerijen en kracht. Hij wordt vaak gedronken met wild en gevogelte, maar is eigenlijk multi-inzetbaar.’
 
Adami Prosecco Superiore
Een feestelijk geschenk om te krijgen én om te geven!
Domaine de Foltodon
Perfect als aperitief of als afsluiting van de dag.
Crealto 'Agricolae'
Past uitstekend bij authentieke Italiaanse gerechten.
Adami Prosecco Superiore Domaine de Foltodon Crealto Barbera
Bekijk direct >
Bekijk direct >
Bekijk direct >
 

#4 Overtuigende champagne

In de drie wijnen uit het hogere segment, kiest Van der Hek direct om te beginnen voor champagne. En hij is een grote fan van de cuvée 738 van Jacquesson, een klein champagnehuis dat non-vintage champagnes maakt. ‘De bijzondere stijl van Jacquesson’, zegt Van der Hek, ‘laat zelfs niet-champagneliefhebbers van champagne houden.’
 

#5 Rijke witte wijn

De champagne wordt gevolgd door de Domaine du Closel, Savennieres ‘Les Caillardieres’. Van der Hek noemt het een heel bijzondere witte wijn, gemaakt van de chenin blanc druif. ‘De wijn heeft een rijkdom, frisheid en spanning. Aan de start van het menu zet je hem gekoeld op tafel, laat je ‘m vervolgens iets opwarmen, dan krijgt de wijn een ander gezicht.’ Niet minder lekker, wel intrigerend anders.
 

#6 Unieke rode wijn, geschikt voor wild én truffel

Voor het hoofdgerecht in het iets duurdere segment zou Van der Hek kiezen voor een ‘kleine Barolo’ uit Piemonte, Italië. Crealto bezit een perceel wijngaarden aan geplant met nebbiolo. Van deze stokken maken de oud-sommeliers Eleonora Costa en Luigi Armanino een stevige wijn met een complex karkater. Van der Hek vindt het een unieke wijn. De wijn past volgens Van der Hek niet alleen perfect bij wildgerechten zoals ree, maar bijvoorbeeld mooie risotto met paddenstoelen en truffel.
 
Jacquesson No. 738
Een feestelijk geschenk om te krijgen én om te geven!
Les Caillardières
Ideale wijn voor bij de gehele maaltijd
Crealto 'Pionda'
Unieke rode wijn, geschikt voor wild én truffel.
Jacquesson No. 738 Domaine du Closel Crealto Pionda
Bekijk direct >
Bekijk direct >
Bekijk direct >

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.