Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Waarom wijn met paardenkrachten lekkerder is

De biodynamische aanpak van wijndomein Le Soula gaat ver, héél ver: het land wordt niet bewerkt met machines, maar met paarden.

Gérard Gauby, een soort godfather van de Languedoc-Roussillon-wijnen, wordt in Frankrijk al lang als lokale held gezien. De Fransman verdiende zijn sporen met de wijnen van zijn eigen Domaine Gauby, vlakbij Perpignan. Eind jaren 90 merkte Gauby (foto) echter dat enkele hoger gelegen wijngebieden, in de buurt van St-Martin-de-Fenouillet, het potentieel hebben voor nog betere, verfijnde wijnen.

Hete dagen, koele nachten

De grond in de Agly-vallei is namelijk hard en bestaat uit leisteen en graniet, vergelijkbaar met het wijngebied Hermitage in de Rhône-vallei. Het gebied ligt tussen de 450 tot 650 meter boven zeeniveau. Die hoogte, de (zure) grondsoort en het klimaat van hete dagen en koele nachten zorgen ervoor dat de druiven niet snel overrijp worden en niet te veel suiker produceren, een combinatie die garant staat voor heerlijke frisse wijnen.

Aroma van bergkruiden

Frisheid is ook direct wat Mark Walford noemt als hij deze wijnen beschrijft, gecombineerd met het heerlijke aroma van bergkruiden. De Britse wijnimporteur heeft met een collega een joint venture gesloten met Gauby, en zo werd domein Le Soula geboren. Het werd een succesverhaal. Het wijndomein bestaat uit 22 hectare, waarvan meer dan de helft beplant is met rode druivensoorten, waaronder Grenache Noir, Syrah, Carignan en Cabernet Sauvignon, en de rest met witte druivensoorten, zoals Grenache Blanc, Souvignon Blanc, Roussanne en Macabeu.

Menig sterrenrestaurant

Le Soula produceert wijnen die opduiken op de kaart van menig Michelinsterren-restaurant. MT-sommelier Jan-Willem van der Hek spreekt van ‘complexe wijnen waarbij de kracht en elegantie in perfecte balans zijn.’

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Biodynamische benadering

‘Het is hard werken hier boven in de bergen’, legt Walford uit. Daarbij kiest Le Soula ook nog eens voor een biodynamische benadering, waarbij met het paard in plaats van met machines het land wordt bewerkt. ‘Daar geloven we heilig in’, zegt Walford. ‘We hebben bovendien het voordeel dat rond onze wijngaarden ongebruikte stukken grond. Daardoor blijft het ecosysteem geheel in balans en wordt het niet gauw verstoord.’

Wendy Paille

De jonge wijnmaker Gérald Standley, die het team in 2008 kwam versterken, zal Le Soula in mei verlaten en zijn heil zoeken in de Bordeaux. Hij wordt opgevolgd door Wendy Paille, eveneens een aanhanger van de biodynamische werkwijze. ‘De erfenis van Standley is groot’, zegt Walford. ‘Hij laat een prachtig gevulde wijnkelder achter. De wijnen uit 2011 zijn we nu aan het verkopen. Maar ook 2012 en bijvoorbeeld 2015 zijn heel heldere wijnen, prachtige jaren, door hem gemaakt.’