Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Lekkere wijn drink je in het juiste glas

Een goed glas bevordert de smaak van de wijn. Onze huissommelier Jan Willem van der Hek geeft etiquette-tips.

Leuk om je kennis van wijnglazen te delen of om een mooi glas in deze tijd van het jaar cadeau te geven aan bijvoorbeeld een zakelijke relatie. ‘Het belangrijkste bij de keuze van het juiste glas bij een wijn,’ zegt MT huissommelier Jan-Willem van der Hek, ‘is te realiseren dat wijn lucht nodig heeft'. Te kleine glazen zijn, wat Van der Hek betreft, dus 'not done'. Hoe leuk ze misschien ook op tafel lijken te staan. Daar imponeer je niemand mee en het bevordert ook bepaald niet het smaakgenot van de te drinken wijn. Echt de plank misslaan, gebeurt overigens niet zo gauw. ‘In principe,’zo zegt Van der Hek, ‘maakt elke glasmaker goede glazen. De ervaring leert wel; hoe lichter, hoe beter.’

Smaakbeleving

Bepaalde wijnen horen in een bepaald glas. Een makkelijke Sauvignon Blanc gaat in een groot glas. Maar let op, ook niet te groot, want dat werkt niet bevorderlijk voor de smaakbeleving. Een Riesling gaat op zijn beurt juist weer in een smaller hoger glas. Daarmee blijven de fruitige aroma’s mooi boven in het glas. Zit echter de verkeerde wijn in een te smal glas dan komt de wijn al gauw benepen over. Want te groot is volgens Van der Hek uiteindelijk beter dan te klein. Je wilt een wijn de ruimte geven. Daarom vul je een glas ook nooit tot de rand aan toe vol.

Bordeaux versus Bourgogne

Voor wie echt serieus aan de slag wilt, is er een correct glas te vinden bij vrijwel elke druivensoort. Leuk natuurlijk, maar volgens Van der Hek niet per se noodzakelijk. Vaak wordt uitgegaan van de twee bekendste: de Bordeaux- en de Bourgognewijnen. Daarbij gaat de Bordeaux in een hoger, royaler glas. Terwijl de Bourgogne wordt gedronken in, zo zegt Van der Hek, het typische bolletje. In dat typische bolletje gaat bijvoorbeeld ook een complexe wijn als de Verdejo. En ook de Nebbiolo heeft een glas die dicht in de buurt komt bij het bolletje. Het glas voor een Pinot Noir lijkt op het bolletje maar dan wel voorzien van de typische gebogen rand. Die rand van het glas moet ervoor zorgen dat de fruitige intensiteit van de wijn direct richting het smaakpalet gaat. Blends, zo zegt Van der Hek, komen vaker voor in Bordeaux. Daarbij hoort een wijd glas waarmee de volle tonen sneller je neus bereiken.  
 
Crealto
Nebbiolo: dé druif van Noord-Italië in optima forma!
Weingut Patrick Kampf
Pinot Noir: rijpe kersen en zoete specerijen.
Barco del Corneta Cucú
Verdejo: floraal, fris, uitbundig en exotisch.
Crealto Patrick Kampf Barco del Corneta Cucu
Bekijk direct >
Bekijk direct >
Bekijk direct >

Hoe dunner, hoe lekkerder

Neem een glasmaker als Riedel, waarbij voor vrijwel elke wijn uitvoerig is nagedacht over welk glas de smaakbeleving het beste tot zijn recht komt. Want bevindt de wijn zich eerst voor of achter in de mond, is de wijn fruitig of niet, hoe hoog is het alcoholpercentage en ga zo maar door. Maar simpel gezegd, aldus Van der Hek, is hoe dikker het glas, hoe viezer. En hoe dunner dus hoe lekkerder.

Dessertwijn

Een opvallende fout die tot slot vaak nog wordt gemaakt, is het schenken van een dessertwijn in een klein, portachtig glaasje. Een dessertwijn gaat in een standaardglas. Port en sherry bevatten daarentegen meer alcohol die je niet direct wil opsnuiven en gaan daarom in een smal glas.

Prijs

Uiteindelijk draait de keuze voor een goed glas bij de wijn ook gewoon heel plat vaak om de prijs. Kun je het je veroorloven om correcte, heerlijk dunne glazen bij elke type wijn te voorschijn te halen? Is het niet storend als ze niet in de vaatwasser kunnen? En is het vooral ook geen drama als er toevallig eens een kapot valt.

Lees meer over wijn:

Foto boven: Flickr.com

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.