Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Ga eens vreemd: 4 sublieme wijnen uit de Piemonte

De wijnstreek Piemonte wordt steeds populairder. MT huissommelier Jan-Willem van der Hek over glooiende hellingen en diverse bodemsoorten.

Wijn uit de Bourgogne wordt steeds duurder. Vandaar dat wijnen uit andere streken aan populariteit winnen. Een pleidooi voor een aantal sublieme wijnen uit de Italiaanse Piemonte.

#1. Piemonte is de wijnstreek om in te investeren

Ellen McCoy, wijnexpert van Bloomberg, kondigde het eerder dit jaar al aan bij haar wijnvoorspellingen voor 2016: Italië wordt het nieuwe Bourgogne. Niet dat Bourgogne van de kaart is, integendeel. McCoy: ‘Bourgone is het nog helemaal als je kijkt naar de enorme bedragen die de wijnen uit dit gebied weten binnen te halen op veilingen. Maar terwijl de topwijnen uit Bordeaux naar beneden glijden op de internationale wijnbeurs 'Liv-ex' en Bourgogne geprijsd lijkt te zijn voor biljonairs, zijn rode wijnen uit Italië opeens koopjes. Ik kijk daarbij vooral naar Piemonte als het volgende belangrijke wijngebied. Barolo en Barbaresco leveren namelijk wel heel veel van precies datgene dat Bourgogne altijd zo geliefd maakte: heerlijk ruikende, terroir gestuurde, makkelijk met eten te combineren, complexe rode wijnen van enkelvoudige wijngaarden.’

#2. Het geheim zit ‘m in de glooiende hellingen en de diversiteit aan bodemsoorten

‘Piemonte,’ zo legt ook MT huissommelier Jan-Willem van der Hek uit, ‘behoort samen met Toscane en Veneto tot de belangrijkste wijnstreken van Italië. Het geheim van Piemonte zit ‘m in de glooiende hellingen, de grote diversiteit aan bodemsoorten en het ideale klimaat. De bekendste namen uit deze streek zijn natuurlijk Barolo en Barbaresco; prachtige krachtpatsers gemaakt van de Nebbiolodruif.’

#3. Het draait vooral om de Nebbiola, maar ook Barbera

De meest bekende druivensoort uit Piemonte is de Nebbioladruif – vernoemd naar de mist (nebbia). ‘De kunst bij het maken van wijn uit deze druif is het temmen van de tannines en de zuurgraad,' zo legt Van der Hek uit. ‘Als je kijkt naar de wijnen van bijvoorbeeld het wijnhuis Crealto, gevestigd in de plaats Asti, worden de druiven op de zuidelijke helling perfect rijp en na de vergisting rijpt bijvoorbeeld de wijn ‘Crealto Monferrato Rosso ‘Pionda’ nebbiolo’ nog negen maanden op barrique. De rijping en de rijpe druiven zorgen voor een perfecte expressie en zeer toegankelijke stijl van Nebbiolo.’ Maar er is meer. Want minder complex en meer toegankelijk lijken de wijnen van de Barberadruif. Van der Hek: ‘Ja, er is daarnaast ook een belangrijke rol weggelegd voor de Barberadruif. Barbera levert wijnen op die rijk zijn aan zacht fruit en minder stevige tannines hebben dan een Nebbiolo.’ Verder is er ook nog de Dolcetto, Bonarda en Pelavergadruif en ga zo maar door. Want een belangrijk onderdeel van de charme van Piemonte is de variëteit.

#4. Fruitige vederlichte witte wijnen

De bekende Britse Master of Wine en wijncolumniste Jancis Robinson jubelt op haar website ook enthousiast over het niveau van de wijnen uit Piemonte. Ze heeft een voorliefde voor de levendige, smakelijke Barberadruif, maar waardeert evenzeer de fruitige en behoorlijk alcoholische Dolcetto-wijnen. Het zijn echter ook de witte wijnen uit Piemonte waar Robinson met zeer veel warmte over spreekt. ‘Hun delicaatheid, droogheid en aroma doet me vaak denken aan rijpe peren,’ aldus Robinson. ‘Cortese is de druif voor de zeer gerespecteerde droge witte wijn Gavi, de geparfumeerde Arneis is zeer in trek als Roero Arneis terwijl Favorita groeit in Roero, noorderlijk van Barolo en Barbaresco. De meest veelzijdige witte druif uit Piemonte is echter de Muskaatdruif, verantwoordelijk voor de vele witte wijnen uit Asti, en diverse verderlichte, druivige Moscatos, waaronder vaak spumante. De Moscato d’Asti is extreem licht met minder dan 6% alcohol, verfrissend frizzante en fruitig zoet – een heerlijke keuze voor bij een dessert na een zwaar maal.’

Nog meer wijn?