Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

5 wetenschappelijk verantwoorde redenen om elke dag wijn te drinken

Een glas rode wijn kan het leven verlengen. Een wijntje, met mate, is goed tégen overgewicht, en vóór het hart, de lever en het cholesterol.

De rode wijn mag dan ook best rondgaan op de vrijdagmiddagborrel. Vier wetenschappelijk verantwoorde redenen en één praktijkvoorbeeld voor een lang en gezonder leven met af en toe een glaasje wijn.

#.1 Voor wie niet kan sporten…

Het drinken van een glas rode wijn helpt bij het verbranden van vet, zo concludeerde een studie van onderzoekers aan de Canadese Universty of Alberta. Dit heeft alles te maken met resveratrol, een van nature voorkomende stof die in de schil zit van rode druiven. Zoals het gaan naar de sportschool helpt bij een gezonde hartfunctie en het ontwikkelen spierkracht, zo ook deze stof. Een glas rode wijn dus als vervanging van een uur sporten? Hoofdonderzoeker Jason Dyck ziet dat glas wijn vooral als een oplossing voor mensen die vitaal willen zijn, maar die om een bepaalde reden niet kunnen sporten.

#2. Betere bloedsomloop dankzij tannine

De Britse hoogleraar Roger Corder schreef enkele jaren terug het boek The Wine Diet. Hij vroeg zich af waarom in bergdorpen op Sardinië en in het Franse departement Gers zoveel gezonde mensen op leeftijd wonen. ‘Een mens is zo oud als zijn bloedvaten’, zegt Corder, ‘en bepaalde wijnen houden die vaten beter in conditie dan anderen.’ Het gaat dan vooral om rode wijnen die een hoog gehalte van de stof procyanidin bevatten. De stof kan vet creërende stoffen ontwapenen en de binnenwand van bloedvaten beschermen.

Hoeveel procyanidin een rode wijn bevat, hangt af van de manier waarop de wijn is geproduceerd. Bij traditionele wijnen gisten de druiven 3 tot 4  weken, waardoor een maximale hoeveelheid beschermende stof uit de schil en druiven wordt onttrokken. Maar voor ‘moderne’, lichtere wijnen die minder tannine bevatten, is de gistingsperiode vaak maar een week.

Behalve de gistingsperiode is ook de druivensoort bepalend voor de hoeveelheid procyanidin, zo ontdekte Corder. En dit bleek dus het geval met wijnen uit Gers in de Midi-Pyreneeën en rode wijn geproduceerd op het Italiaanse eiland Sardinië. De gezondste druiven zijn volgens Corder de cabernet sauvignon, de nebbiolo druif en de donkere druivensoort tannat met een sterke concentratie tannine. Mensen die gematigd wijn drinken, tussen 250 en 450 ml per dag van wijnen met een hoog gehalte procyanidin, hebben volgens Corder minder kans op hart- en vaatziekten.

#3. Positief effect bij diabetes-2

Een recent Israëlische onderzoek wijst erop hoe een gematigde inname van rode wijn ook een positief effect kan hebben bij diabetes-2 patiënten. Diabetes-2 zou sowieso minder voorkomen onder gematigde rodewijndrinkers, en bovendien helpen om het cholesterol-gehalte te managen en de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.

De onderzoekers van de Negev-Soroka Medical Center van de Ben-Gurion Universiteit keken zowel naar het mogelijk gunstige effect van rode als witte wijn. De 224 participanten die aan het onderzoek meededen, waren mannen en vrouwen tussen de 40 en 75 jaar oud. Ze dronken normaal gesproken geen alcohol en de ziekte diabetes-2 was bij hen goed onder controle. De participanten, onderverdeeld in groepen, volgden twee jaar lang een mediterraan dieet en dronken bij het diner 150 ml rode wijn, dan wel witte wijn of mineraalwater.

Na twee jaar bleek de wijn een goed effect te hebben. Zo hadden de wijndrinkers minder kans op cardiometabole aandoeningen dan de mineraalwaterdrinkers. En de rodewijndrinkers bleken ook een lager cholesterolgehalte te hebben dan degenen die witte wijn bij hun avondmaal hadden gedronken.

Wekelijks de nieuwsbrief van Werk en Leven ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

#4. Muscadine-druiven voor een betere lever

Een recente studie van Oregan State University wijst erop dat het drinken van rode wijn ook goed zou zijn in de strijd tegen obesitas. De wijn moet dan wel gemaakt zijn van donkerrood gekleurde druiven zoals Muscadine druiven. Het gaat namelijk om de natuurlijke stoffen die in de druif worden gevonden, zoals ellaginezuur. ‘Maar let op, het gaat hier nu niet om een mirakel van gewichtsverlies’, zegt hoofdonderzoeker Neil Shay. Het nuttigen van de druiven in wijn of sap verbetert niet zozeer je lichaamsgewicht, maar wel boost de verbranding van vet, vooral in de lever. De stoffen kunnen dan ook de leverfunctie bij te dikke mensen verbeteren.

#5. Oud dankzij dagelijkse port

Jeanne Calment werd lang beschouwd als de langstlevende mens ooit (hoewel meerdere kandidaten deze titel claimen). De Française werd geboren in 1875 in Arles. Ze werd 122 jaar oud en overleefde haar man, haar dochter en kleinzoon. Oh, en ook stadsgenoot Vincent van Gogh over wie ze weinig goeds had te zeggen – ‘vies, slecht gekleed en onbeleefd’. De vitale dame beschouwde zichzelf bepaald niet als sportief, hoewel ze op haar 85ste begon met schermen en op haar fiets reed totdat ze 100 was. Het geheim van haar hoge leeftijd en jeugdige voorkomen lag volgens haar aan haar dieet met veel olijfolie, elke week een kilo chocola en vooral dagelijks een glaasje port.