Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe behoud je een open en vrije bedrijfsstructuur? (de confrontatie)

Zigila, het naamcreatiebureau van managing partner Dolph Heyning (49), heeft een probleem. Het bedrijf groeit zo hard dat het begint te wringen met de open en vrije bedrijfscultuur. Jennifer Campbell (36), adviseur bij Schouten & Nelissen, komt met een simpele oplossing: "Huur iemand in."

 

Heyning: "Wij zijn een bureau dat namen verzint. Om een voorbeeld te geven: Florius, Bizner, Chipknip en Dubbelfrisss zijn door onze mensen bedacht. In de zestien jaar die we nu bestaan, worden we langzaam maar zeker steeds internationaler. We hebben eigen vertegenwoordigers in China en in Milaan en we hebben onlangs een kantoor in Duitsland geopend.

De twee andere partners en ik zijn mede vanwege de bedrijfscultuur en kantoorpolitiek opgehouden met werken bij multinationals. Er is bij ons geen sprake van hiërarchie, maar wij hebben gewoon een taakverdeling. Ieder van ons heeft sterktes en zwaktes. Dat weten wij van elkaar en we zijn in staat om dat onderling op te pakken. Dat werkt het prettigst voor ons.

Door onze internationale groei lopen we echter tegen de grenzen van onze eigen informaliteit aan. We worden in de richting geduwd waaraan we juist wilden ontsnappen. Hoe pakken we dat aan? Moeten we toch maar bedrijfsprocessen gaan formaliseren? Maandagochtend MT-overleg, het woord alléén al… Hoe bewaken we nu die directe lijnen en de lol in ons werk, terwijl we wel doorgroeien?"

Campbell: "Uit je verhaal komt heel duidelijk de pioniersgeest naar voren. Het vrij in de markt bezig willen zijn met wat jullie leuk vinden. Als daar een goede synergie uit ontstaat, dan groei je, dan trek je business aan. Klanten voelen die bevlogenheid namelijk ook. Wil je een dergelijke groei doorzetten, dan moet je wel iets organiseren om kwaliteit te borgen en informatie-uitwisseling te bewaken. Willen jullie wel formaliseren?"

Heyning: "Onze huidige manier van werken geeft ons heel veel energie. We hebben nu de vrijheid om bijvoorbeeld pro bono klussen voor goede doelen op te pakken. En één van de partners runt samen met zijn vrouw een strandtent, naast zijn werk bij ons. Dat moet mogelijk zijn én blijven. We zijn heel bang dat de lol er vanaf gaat als we teveel een ‘gewoon' bedrijf worden."

Campbell: "Je ontkomt er niet aan, als je groeit zoals jullie doen, om zaken anders te moeten organiseren. Maar de vraag is wie die organisatie op moet pakken. Hebben jullie bijvoorbeeld gedacht aan het uitbesteden van deze taken aan iemand die dát juist wel leuk vindt om te doen? Zou het mogelijk zijn om die dingen eruit te halen waar jullie energie van krijgen en de rest neer te leggen bij iemand anders?"

Heyning: "Dat idee is eerlijk gezegd niet bij ons opgekomen. We zijn wel gaan zitten om over de toekomst te praten, maar we hebben er niet bij stil gestaan dat we ook iemand zouden kunnen aannemen om dat voor ons te doen. Het is een heel simpele, voor de hand liggende oplossing."

Campbell: "Jullie zijn een hechte club. De vraag is hoe iemand daar dan bij aan kan schuiven. Je moet iemand vinden die dat stuk waar jullie niet warm voor lopen kan oppakken en die desondanks in jullie team past."

Heyning: "Het voelt niet helemaal eerlijk om iemand aan te nemen die dat allemaal moet gaan regelen, terwijl wij onze vrijheid behouden. Het is natuurlijk ook niet zo dat wij niet hard werken, maar we werken anders. Soms komt het beste idee 's nachts bijvoorbeeld. En ik wil gaan promoveren, dat vinden mijn partners ook prima. We hebben dat vertrouwen over en weer dat iedereen oppakt wat gedaan moet worden."

Campbell: "Er zijn prima professionals te vinden die begrip hebben voor de manier waarop jullie je bedrijf, je tijd en je inspiratie vormgeven én die het leuk vinden om die meer structurele kant aan te pakken. Jullie hebben een soort ongeschreven ethische code, die zul je voor een nieuweling explicieter moeten maken. Verder moet het iemand zijn die aan de ene kant met jullie mee kan bewegen en aan de andere kant voldoende expertise heeft om wel gestructureerd te werken. Het is nog niet zo eenvoudig om een goede relatie op te bouwen met iemand die ook structureel een luis in jullie pels zal zijn. "

Heyning: "Dus, wij zouden eerst eens moeten inventariseren wat eigenlijk alle taken zijn en welke wij daarvan zelf willen blijven doen? Is het verstandig om dat alvast zoveel mogelijk te concretiseren en op te schrijven?"

Campbell (lachend): "Concretiseren is goed, maar je moet je wel afvragen op welke manier. Opschrijven klinkt namelijk niet als iets waar jullie plezier aan beleven."

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Manager: Dolph Heyning (49) Managing partner Zigila

Coach:Jennifer Campbell (36) Adviseur/trainer Schouten & Nelissen