Home » Management » 5 veel voorkomende marketingblunders
Worden die gemaakt dan? Zeker. En dat terwijl er over weinig onderwerpen zoveel boeken zijn geschreven als marketing. Blader door onderstaande slideshow en voorkom zo dat u zelf in een van de valkuilen trapt.
Zonder een goede strategie voor het product, de prijs, promotie en plaats van ruilen wordt het voor bedrijven een lastig verhaal om te kunnen renderen. Het management weet dat. En daarom krijgt marketing een sticker met daarop top priority opgeplakt. Alle aandacht, tijd en geld gaat naar het verkrijgen van nieuwe klanten. Helaas lopen veel bestaande klanten via de achterdeur weer naar buiten. Reden? U verwaarloost de klantenservice. Daardoor lopen bestaande afnemers weg. Zonde, want verkopen aan mensen die al uw klant zijn is veel makkelijker en bovendien minder duur.
Ergo: elke euro die u in marketing stopt terwijl er van uw klantenservice niets deugt, is weggegooid geld.
20 april 2010. Een boorplatform in De Golf van Mexico explodeert en zinkt tijdens bluspogingen in zee. Vanwege een niet-functionerende eruptie-afsluiter stroomt er vanaf dat moment dagelijks zeker zes miljoen liter olie in zee. De grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten tekent zich af. En wat doet BP? Het zet de afdeling marketing aan het werk. Op tv verschijnen spotjes waarin topman Tony Hayward belooft alles op te ruimen. Het bedrijf laat beelden zien van gezonde pelikanen in schoon water en opruimploegen die over een wit strand lopen. Een blunder van jewelste, waar het bedrijf zwaar op wordt afgerekend. Als u fouten heeft gemaakt of een product verkoopt dat eigenlijk niet deugt, dan bestaat er geen marketingpleister die groot genoeg is om de wond te dichten.
Ergo: elke euro die u in marketing stopt terwijl er uw product feitelijk niet deugt, is weggegooid geld.
Marketing drijft op statistieken en percentages. Zo wilt u weten hoeveel procent van de doelgroep uw product al eens gezien heeft en welk waarderingscijfer ze hebben voor uw diensten. Doelgroeponderzoek doen dus. Regelmatig blijkt het fundament onder dat onderzoek echter op drijfzand gebouwd. Lees: anonieme reacties op internet. Marketeers denken slim te zijn door verregaande conclusies te kunnen trekken aan de hand van online gegevens. Reacties op Twitter, Facebook en in interfora worden in dat geval als representatief beschouwd voor een breed publiek.
Ergo: verwar eenlingen en anonieme bronnen op internet niet met het Nederlandse publiek.
Advertenties in de krant, een fraaie folder of direct mail, events en diverse give-aways. Allemaal bedoeld om de merkbeleving een flinke boost te geven. Maar weet iemand eigenlijk wel of al die marketingactiviteiten zin hebben? Maar al te vaak storten marketeers zich helemaal leeg op de productie van alwéér een brochure, maar vergeten ze achteraf te meten wat die inspanningen hebben opgeleverd. Wellicht bank om te moeten ontdekken dat het bitter weinig is geweest?
Ergo: Als u de effecten van de marketingactie op geen enkele manier meten kunt… niet doen!
Blijven de marketeers onderuit gezakt in de stoel hangen, dan moet het sales-team dubbel zo hard aan de slag. Marketing ontleent nu eenmaal haar bestaansrecht aan de aanname dat sales bedrijven hiermee makkelijker wordt. Maar of dat in de praktijk ook altijd zo werkt? Mhoaw… Wanneer slechts een klein deel van de door marketing aangedragen leads ook daadwerkelijk klant wordt, dan dient het management zich eens flink achter de oren te krabben over de daadwerkelijke effectiviteit van deze afdeling.
Ergo: een goede sales lead is het pas wanneer het sales team vandaag nog haar slag kan slaan.
* Geruchtmakende marketingstunts
* Marketingflaters; de praktijk
* Grote merken onder vuur
* Overzicht alle slideshows