Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Willem Jongens (Gulf Catering)

Via LinkedIn worden gevraagd om in Saudi-Arabië een bakkerijketen te gaan managen. Het overkwam de nu 44-jarige Willem Jongens. Hij zei ja.


Het deeg zit in zijn genen. Willem Jongens is de jongste telg uit een Noord-Hollands bakkersgezin en werd zo ongeveer geboren tussen de broodbakmachines. De WERELDMANAGER

Nederlanders. Je komt ze overal in de wereld tegen. Ook in het mondiale bedrijfsleven. Elke donderdag portretteren we zo’n Hollandse manager in het buitenland. 

Deze editie:
Willem Jongens 
Productieleider Gulf Catering  bakkersschool in Wageningen was dan ook een logische keuze. Na zijn opleiding werkte Jongens nog even voor het familiebedrijf, dat inmiddels was overgenomen door zijn oudere broer, om begin jaren negentig de overtocht te maken naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Naast deeg kent het dna van deze bakker namelijk nóg een belangrijke component: reislust. “Ik heb op Curaçao twee jaar gewerkt als manager van een instore bakkerij in een supermarkt. Daarna ben ik verhuisd naar Sint Maarten om daar een grote bakkerij te runnen. De orkaan Louis maakte in 1995 een einde aan dit avontuur. Er was zoveel schade, dat ik besloot om terug te gaan naar Nederland.” Hier werkt Jongens voor diverse bakkerijen, onder meer als bedrijfsleider. Toch blijft het buitenland lonken.

Saudi-Arabië

“Mijn vrouw en ik willen graag naar Nieuw-Zeeland. Ik ben daar afgelopen jaar zelfs naartoe geweest om te solliciteren en te kijken of we daar een zaak kunnen openen. Probleem is echter dat je daarvoor veel geld moet hebben.” Dan ineens verschijnt er een bericht op LinkedIn. De directeur van een grote bakkerijketen in Saudi-Arabië polst zijn belangstelling om voor hem te komen werken. Hij is getipt door een oud-collega die weer in contact staat met een goede kennis van de Nederlander. “Dat is dus kracht van LinkedIn. Mijn eerste reactie was die van: Saudi-Arabië, wat heb ik daar in vredesnaam te zoeken? Maar je gaat er eens over nadenken en bespreekt het thuis. Ik ben vervolgens toch op gesprek geweest in Ryad en was daarna meteen enthousiast. Het avontuur trok me. Bovendien, als je ergens in een korte tijd goed kunt verdienen, dan is het wel hier.”

Cao voor bakkerij

Drie weken werkt Willem Jongens nu voor Gulf Catering. Het bedrijf heeft drie bakkerijen en ongeveer vierduizend mensen op de loonlijst staan, van wie er ongeveer 250 bij de bakkerij in Ryad werken. Dagelijks worden 700.000 croissants, bars en lokale producten als falafel geproduceerd. Daarnaast gaan er elke dag nog eens 300.000 lunchpakketten naar onderwijsinstellingen toe. Jongens is aangesteld als productieleider. “Mijn eerste taak is het schrijven van een cao Nu is het nog zo dat degene die het hardste schreeuwt het meeste salaris krijgt, maar dat kan eigenlijk niet natuurlijk.” Geen vreemd, maar een ‘ander’ land. Zo omschrijft de Noord-Hollander zijn eerste kennismaking met Saudi-Arabië. 

Hiërarchie groot3 vragen aan de wereldmanager

1. Wat ik mis
Mijn familie uiteraard, Amsterdam en het groen. Ryad is een woestijn waar je niet heen gaat voor het goede leven.

2. Moet wennen aan
Alles draait hier om het geloof. Vijf keer per dag is er gebed en staat alles stil.

3. Ambitie
De planning is dat we hier zeker twee jaar blijven. Daarna wordt het Nieuw-Zeeland. Het is mijn ambitie om daar een chocolaterie te openen. Ik ben dan weliswaar gespecialiseerd in het managen van een industriële bakkerij, mijn passie is chocola.

Wat hem tot nu het meest heeft verrast is de enorme hiërarchie in de samenleving. “Helemaal bovenaan staan de Saudi’s. Vervolgens heb je de Amerikanen en Europeanen en dan volgt een tijd niks. Pas helemaal onderaan komt de rest van de wereld. De Indiërs, Pakistani en Filipinos. Ik word daarom elke dag opgehaald door auto met chauffeur. Eenmaal aangekomen bij het bedrijf doet iemand de deur voor je open en nemen ze je tas over. Want ja, een manager kan natuurlijk niet zijn eigen tas dragen. Tussen de middag staat er een lunch klaar waar je in Nederland zo ongeveer voor naar een 4-sterren restaurant moet.” Hoewel al die luxe volgens Jongens zijn aangename kanten kent, is de stringente rolverdeling voor de Nederlander ook wennen. “De mensen in de productie werken zes dagen per week, twaalf tot veertien uur dag, en komen dan thuis met 130 euro in de maand. Inclusief overwerken. Als je dan ziet wat ik voor mijn werk ontvang, dan is dat wel behoorlijk scheef. Daar moet je eigenlijk niet te lang bij stilstaan. Aan de andere kant: in India en de Philipijnen verdienen deze mensen zelfs nóg veel minder.” 

Onrusten in het Midden-Oosten 

Vooralsnog hebben de Saudische machthebbers de rust in het land weten te bewaren. Maar voor hoe lang nog? Via internet is morgen uitgeroepen tot Dag van de Woede en bestaat het risico dat de onrusten ook Saudi-Arabië bereiken. Jongens krijgt er nog weinig van mee. “Koning Abdullah heeft afgelopen week allerlei maatregelen genomen om de mensen koest te houden. Leningen zijn kwijtgescholden en mensen krijgen bijvoorbeeld extra vrije dagen. Maandag schreef een invloedrijke imam nog in de krant dat de Islamitische wetgeving het verbiedt om in opstand te komen tegen de leider.”

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Alcohol verboden

Het gezin van Jongens blijft in ieder geval nog in Nederland tot het einde van het schooljaar. Daarna verhuizen ook zijn vrouw en kinderen naar dit deel van de wereld. Maar toch: de sharia, lijfstraffen en het stenigen van overspelige vrouwen. Dat klinkt niet echt als een land waar je je gezin graag mee naartoe neemt, dat Saudi-Arabië. Jongens kent de verhalen uiteraard, maar dat was voor hem geen belemmering om het avontuur af te zeggen. “Natuurlijk denk je daar wel over na. Alcohol is verboden en uitgaansgelegenheden ontbreken in Ryad. Vrouwen lopen hier op straat met een zwart bedekkend gewaad. In Nederland een buitengewoon vervelend gezicht, maar hier wen je er snel aan, zo lijkt het wel. Ik ben hier gekomen om geld te verdienen. Daarover doe ik niet geheimzinnig.” 

Lees ook andere wereldmanagers:

      >> Bekijk alle Wereldmanagers