Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Meer energie? Eet zoals Google doet

Google doet het met kleurcodes, EY doet het met parelgort. Hoe bedrijven proberen hun mensen gezond(er) te laten eten.

Gezond eten aanbieden op de werkvloer is een manier om dure welvaartsziekten als obesitas en diabetes tegen te gaan, verzuim laag te houden en medewerkers blij en gemotiveerd te houden. Het werkt bovendien positief uit op het energieniveau van medewerkers gedurende de dag.

Don't be evil to your body

Het toonbeeld van gezond eten op de werkvloer is Google, niet voor niets jaar in jaar uit uitverkoren tot een van de beste organisaties om voor te werken. De menu’s in de vele corporate cafés op Googleplex-campus in Mountainview, California, zijn gezond en uitgebalanceerd met het oog op het effect op een constant energieniveau gedurende de dag. En het is allemaal ook nog eens gratis. Als het gaat om wat er op en rond de werkvloer gegeten kan worden, wordt het mantra van het bedrijf ‘Don’t be evil’ uitgebreid tot: ‘Don’t be evil to your body’.

Gezond via kleurcodes

Om kinderlijk simpel te maken wat nu precies gezond is, zijn de gerechten bij Google ook nog eens van kleurcodes voorzien. Groen is het gezondst, gevolgd door geel en dan rood. Google-chef Scott Giambastiani: ‘We proberen gezond eten voor medewerkers gemakkelijk en toegankelijk te maken. We geven bovendien nog een extra zetje in de richting van bijvoorbeeld biologisch fruit, groenten en gedroogd fruit.’ 

Kleinere borden

Google stimuleert de medewerker ook door de maat van de beschikbare borden, die mensen vriendelijk dwingen kleine porties te nemen. Gezonde snacks staan verder op ooghoogte, terwijl ongezonde suikersnacks juist laag staan zodat je er letterlijk voor door de knieën moet. Wie zich in een van de vele microkitchens op de campus besluit te vergrijpen aan chocola, stuit op blokjes uiterst pure chocola. Goed voor een snelle sugar rush, maar door het hoge cacaogehalte ook bevorderlijk voor het energieniveau en het verlagen van stress. En een pasta pomodore op de menukaart is uiteraard gemaakt van volkoren pasta.

Partnerniveau

Een organisatie die in Nederland al een tijd actief bezig is met beleid op het gebied van gezond ondernemen is EY. In 2007 begon dit accountants/ en adviesbedrijf, toen nog Ernst & Young geheten, met zijn vitaliteitsprogramma, Fit4theJob. Aanvankelijk ging dat op partnerniveau, in 2010 werd het uitgerold onder alle 4.000 werknemers. Gezond eten vormde daarbij een vanzelfsprekend onderdeel.

Betutteling past niet

‘80 procent van onze werknemers zijn hoger opgeleiden’, zegt programmamanager Caroline van den Berg. ‘Betutteling past niet. We zetten met Fit4theJob daarom in op bewustwording door informatie te geven over wat voedsel gedurende de dag met je energieniveau kan doen. En we wijzen er bijvoorbeeld ook op dat het beter is om niet achter je bureau te lunchen, iets wat veel afdelingshoofden nogal eens deden. De Raad van Bestuur deed bovendien de specifieke investering in een dagelijks gratis stuk fruit voor alle medewerkers. En met Freddy Potters van Eurest, de vestigingsmanager van ons bedrijfsrestaurant in Amsterdam, zijn we gaan kijken hoe we ook het aanbod in het restaurant gezonder konden maken.’

Verandering van mindset

Cateraars staan niet altijd te springen om hun assortiment aan te passen aan de gezondheidstrend. Verse ingrediënten zijn nu eenmaal duurder, vergen meer werk, bederven sneller en een goedkope kroket is toch vaak gewilder dan een dure salade. Maar dat is slechts een kwestie van de mindset aanpassen, zegt Potters: ‘Het is een kans om ondernemersschap op lokatie te tonen.’ In het bedrijfsrestaurant van EY was dat bijvoorbeeld door meer (gevulde) maaltijdsalades aan te gaan bieden. Daarnaast is er een powerontbijt dat onder meer bestaat uit meergranen sandwiches, een avocado, een fruitsalade, verse smoothies en veel water, waar appel en citroen aan is toegevoegd.

Parelgort en linzen

‘Toen we betrokken raakten bij het proces, presenteerden we een aantal producten die pasten in de filosofie van Fit4theJob, zoals parelgort, linzen en noten', vervolgt Potters. 'Deze kunnen heel goed door de salades heen, het is powerfood en door zulke toevoegingen heb je om 4 uur niet alweer trek. Noten en granen kunnen bovendien ook heel goed in shakes. We merken dat er steeds vaker gevraagd wordt naar wat er in de gerechten zit. We kunnen nu bij de maaltijden precies aangeven wat erin zit en wat het doet voor je lichaam en voor je energieniveau gedurende de dag.’

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Cholesterolverlagend parelgort

Laat een ingrediënt als parelgort (gerst) nu niet alleen een van de voedzaamste, maar ook een van de gezondste korrels zijn die je op een menukaart kunt plaatsen. Het is rijk aan het vezeltype bèta-glucaan. Een onderzoek van de European Food Safety Authority uit 2011 bevestigde dat gerst onder meer het LDL-cholesterol kan verlagen, een risicofactor voor slagaderziekte. Slechts 3 gram bèta-glucaan (1 portie gort) per dag zou het cholesterol zelfs met 8 procent kunnen verlagen. Dankzij de overvloed aan vezels is het ook zeer vullend (goed voor wie wil afvallen), en het bevat calcium en heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

En tot slot: vier tips

Wat kun je verder zoal doen om het energieniveau gedurende de dag hoog te houden? Vier tips.