Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Succesrecept: Segafredo

Het mist de merkkracht van een Nespresso of Starbucks. Maar met dank aan de horeca is Segafredo wel uitgegroeid tot miljardenimperium. Wat is het Italiaanse geheim?


1. De hele keten in eigen hand.

Segafredo, onderdeel van het in 1973 opgerichte espressoconcern Zanetti, is de enige koffiebrander ter wereld die de kwaliteitscontrole van koffieplant in Brazilië en Costa Rica tot kopje van de klant in eigen beheer heeft. Er zijn niet alleen acht eigen koffiebranderijen (waaronder TikTak in Groningen), Segafredo heeft zelfs een eigen fabriek voor espressomachines en een grote range aan randproducten, van melk, suiker en disposables tot een speciale theelijn en zelfs complete mobiele espresso-units. Die knowhow ‘van plant tot klant’ zorgt nu jaarlijks voor 160.000 ton koffie, 50 miljoen kopjes per dag, dubbele groeicijfers en een jaaromzet van zo’n 1,2 miljard euro.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

2. Slim samenwerken.

Als koffiemerk voor thuis mag Segafredo vrij onbekend zijn, voor de rest kom je ze vrijwel overal tegen. Van North Sea Jazz tot in alle Texaco’s, van McDonald’s tot Disneyland Parijs, en van culinair festival tot gewoon op kantoor. Er is ook een franchiseformule, met typische rood-zwarte kleurstelling, dat het bedrijf van veel risico ontdoet, maar tegelijk wel zorgt voor steeds grotere bekendheid van de koffie. Zo verspreidt het merk zich als een olievlek steeds maar verder.

3. Retro en authenticiteit voorop.

Segafredo doet er alles aan om het ‘originele Italiaanse’ koffie-imago uit te venten. Er wordt gesproken over ‘passie voor espresso’ en een ‘oud, Venetiaans recept’. Er zijn ook geen verkopers, maar ‘sales baristi’, die klanten ook leren hoe de perfecte espresso te bereiden. Niet verwonderlijk dus ook dat het merk zich zo graag verbindt aan culinaire evenementen, van Sydney tot (begin juni) in Amsterdam. Het geeft het bedrijf de kans zich te profileren als ‘il vero espresso italiano’, een merk voor ‘fijnproevers en levensgenieters’. Dat het bedrijf nog geen 40 jaar bestaat en de koffie allang niet meer op traditionele wijze bereid wordt, doet aan dat imago blijkbaar bar weinig af. Zeker in de koffiemarkt blijkt de claim van traditie steeds weer goud waard.

Lees ook: