.nl | .be

Psychologie

Waarom één simpele post-it vaak al genoeg is om iemand te overtuigen

Meer respons

De respons was opvallend.

Beste Business Events Download gratis managementpocket

Psychologie voor managers: Leer menselijk gedrag observeren en interpreteren met deze managementpocket van meer dan 40 pagina’s!

lees verder

Blanco Post-it

Geïntrigeerd door het effect van de memo besloot Gardner een tweede experiment uit te voeren met uiteraard een andere groep van ditmaal 105 willekeurig geselecteerde hoogleraren.

Cijfers vergelijkbaar dus met het eerste experiment.

Vraag een gunst

De combinatie van een persoonlijke tekst en post-it werkt dus het beste. De culturele norm, zegt Gardner, ‘leidt er nu eenmaal toe dat als je iemand direct om een gunst vraagt, de neiging groot is om ook daadwerkelijk te helpen.’ De memo puur alleen als signaal om de aandacht te vangen, bleek niet voldoende. Het verschil zit ‘m in het handgeschreven verzoek dat op de post-it staat.

Meer en beter werk

Tot slot probeerde Gardner nog een experiment uit waarbij hij keek of mensen ook sneller reageren vanwege het persoonlijke bericht op de post-it en of ze bovendien hun werk beter doen. Van wederom een nieuwe groep hoogleraren kreeg de helft een in te vullen lijst met post-it en persoonlijk bericht en de andere helft kreeg een lijst zonder Post-it. Groep één stuurde gemiddeld binnen 4 dagen het werk terug, de andere helft na zo’n 5 à 6 dagen. Het opvallendste verschil was echter dat groep één (mét post-it) veel meer informatie en opmerkingen leverde in vooral de open vragen uit de lijst.

Slimme tactiek

‘Het lijkt onbenullig’, zegt Gardner, ‘maar toch zie je dat zo’n simpele toevoeging van een post-it met een persoonlijk bericht effectief is als tactiek om mensen te beïnvloeden.’ Handig dus voor wie snel goed werk wil terug ontvangen of bedrijven die regelmatig gebruik maken van enquêtes.

Volg de collegereeks 'Psychologie voor managers' van Focus Conferences op Nyenrode, met onder meer Robert Cialdini, speciaal over uit Amerika, en Roos Vonk en Ap Dijksterhuis.