Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe (on)gezond is al die koffie nu echt?

Nederlanders zijn met ruim 3 koppen per dag stevige koffiedrinkers. Toch hoor je vaak dat thee gezonder is. Maar is dat wel zo?

Welke van de twee dranken is nu het gezondst? Een greep uit de voor- en nadelen om de koffie- en theedrinkers in hun debat te inspireren.

#1. Doe maar koffie! En wel omdat:

  • Het lekker is.
  • Het kan je door een dip heentrekken
  • Het kan je concentratie verbeteren
  • Het kan je prestaties verbeteren
  • Je maakt minder kans op vroegtjdig overlijden

In een studie bekeek Harvard School of Public Health de data van ruim 200.000 mannen en vrouwen over een periode van 30 jaar. En wat bleek? Mensen die dagelijks gemiddeld tussen de 3 à 5 koppen koffie drinken maken minder kans om vroegtijdig te overlijden  als gevolg van ziekten als neurologische aandoeningen, diabetes type-2 en hart- en vaatziekten dan mensen die minder of helemaal geen koffie drinken. ‘Deze studie,’ zo zegt Frank Hu, hoogleraar voeding en epidemiologie en hoofdauteur van de studie, ‘bewijst maar weer eens dat de gematigde consumptie van koffie absoluut voordelen heeft voor de gezondheid.’ Mede-auteur Ming Ding legt verder uit: ‘de bioactieve stoffen in koffie verminderen namelijk insulineresistentie en systematische ontstekingen. Dit zou onze bevindingen voor een deel kunnen verklaren.’ Uit andere onderzoeken bleek koffie al gunstig om de kans op het ontwikkelen van onder meer de ziekte van Parkinson’s, diabetes 2 en diverse vormen van kanker enigszins te verminderen.

#2. Laat maar staan die koffie. En wel omdat:

  • De cafeïne in koffie kan je soms net op het goede moment een boost bezorgen, maar sommige mensen raken door diezelfde stof juist overgestimuleerd, opgejaagd en angstig.
  • Drink je koffie te laat dan kan het je rusteloos maken in je slaap beïnvloeden.
  • Voor mensen met een hoge bloeddruk is koffie ook niet ideaal.
  • Ook zijn er stoffen bijvoorbeeld in ongefilterde koffie aanwezig die het cholesterolgehalte kunnen verhogen. Cafeïne werkt overigens niet vochtafdrijvend zoals wel eens wordt geopperd, het zorgt er wel voor dat vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.

#3. Doe dan maar thee!

  • Ook thee zorgt voor een hele scala aan goede invloeden op de gezondheid.
  • Het bevat antioxidanten die ontstekingen tegengaan, zo bleek uit een studie van een enkele jaren terug.
  • Het kan de kans op een hersenbloeding verminderen.
  • Groene thee zou je uithoudingsvermogen kunnen verbeteren tijdens het sporten, zo concludeerde een team van Japanse onderzoekers.
  • Thee zou bovendien niet dehydateren, zoals weleens wordt gedacht, vanwege de aanwezigheid van cafeïne in de drank.
  • Thee zou het lichaam, bij gemiddeld zo’n 3 tot 4 koppen per dag, beschermen tegen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Dat laatste heeft vooral te maken met de aanwezigheid van flavonoïden in thee, zo concludeerden Britse onderzoekers van Kings College London. Hoofdonderzoeker Carrie Ruxton: ‘Thee drinken is zelfs beter voor je dan water drinken. Water vervangt vocht terwijl thee zowel vocht vervangt als antioxidanten bevat.’
  • Net als koffie zou thee het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson’s verminderen.
  • Aardig voor de zomer: groene thee zou ons lichaam zelfs helpen beschermen tegen de impact van UV-straling, zo bleek uit een studie van onderzoekers van de Duitse Universiteit van Witten-Herdecke.
  • En alsof dat allemaal nog niet genoeg zou zijn dan zou het drinken van thee ook nog eens voor een gezonder brein zorgen. Zo bleek uit een studie dat ouderen die meer dan 2 koppen groene thee per week drinken een aanzienlijk lager risico hebben om de achteruitgang van hun geheugen met het vorderen van de jaren dan ouderen die minder dan 3 koppen thee per week dronken. De cellen van regelmatige theedrinkers zouden zelfs een jongere biologische leeftijd tonen dan die van niet-theedrinkers.

#4. Laat die thee ook maar zitten eigenlijk… Maar waarom dan?

Nee, eigenlijk zijn er geen redenen om geen thee te drinken. Wellicht als je slecht tegen cafeïne kan, maar het cafeïnegehalte in koffie ligt een stuk hoger. Het kan natuurlijk wel je tanden lelijk verkleuren. En ooit bleek uit een studie uit 1982 dat het drinken van thee zou leiden tot 62% minder opname van ijzer, vergeleken met koffie. Coca-Cola zou daarentegen volgens diezelfde studie de opname van ijzer doen toenemen. Maar het behoeft weinig betoog dat aan het drinken van Coca-Cola weer heel andere gezondheidsnadelen kleven…

Wekelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.