Sinds mei 2013 is het aantal faillissementen in ons land afgenomen, zo maakt het Centraal Bureau van de Statistiek bekend. In augustus dit jaar werd zelfs het laagste niveau sinds oktober 2008 bereikt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk bedrijf 2015 overleefde. En dan hebben we V&D nog niet eens meegerekend, want die hebben nog wat lucht gekregen tot in elk geval 2016. Maar voor welke 12 bekende en ooit zeer populaire bedrijven viel dit jaar wél het doek?
Imtech is in augustus dit jaar failliet verklaard door de Rotterdamse rechtbank. De onderdelen Imtech Nordic en Imtech Marine zijn direct na het faillissement verkocht. Daarmee moeten ruim 7.000 van de ruim 22.000 banen behouden blijven. Het betreft 1.300 banen in Nederland. Imtech Marine is gekocht door Pon Holdings en Parcom Capital. Imtech Nordic werd eind oktober gekocht door investeringsmaatschappij Triton.
De BAS Group, de holding achter de winkels van Dixons, Mycom en iCentre, kwam dit jaar in zwaar financieel weer en werd vervolgens opgeslokt door Relevant Holdings, al eigenaar van de Phone House. Na de doorstart blijven er wel een stuk minder winkels over: het aantal Dixons-vestigingen ging van 88 naar 33 winkels en MyCom houdt 22 van de 41 vestigingen over. Het aantal iCentres, 24 in totaal, bleef voorlopig wel intact.
Spyker werd eind 2014 failliet verklaard, maar heeft - na het aantekenen van begroep hiertegen - dit jaar herhaaldelijk uitstel van betaling gekregen van het gerechtshof in Leeuwarden. In de zomer weet Victor Müller zelfs zijn schulden weg te poetsen, nadat er een akkoord is gesloten met een aantal crediteuren.
De Etam Group Retail, waar modeketens als Miss Etam en Promiss deel van uitmaakten, werd in april dit jaar failliet verklaard. Bij het familiebedrijf werkten 2.000 mensen in 140 winkels van Miss Etam en 60 winkels van Promiss.In mei werd vrij snel een doorstart gemaakt door een 'schimmig vehikel' Roman & Stern, aldus RTLZ. In november werd bekend dat de lege beurshuls Dico de activiteiten van R&S overneemt. De overname beperkt zich tot Miss Etam, met 99 winkels en een omzet van 110 miljoen euro. Nog dit jaar moeten de aandeelhouders van Dico akkoord gaan met de overname. Dat is een formaliteit, omdat bijna 90 procent van de aandelen in Dico in handen is van participatiemaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries.
Oké, failliet zijn ze niet. Maar de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) staat sinds de zomer van 2015 wel onder verscherpt toezicht van het ministerie van Financiën. De crisis bij het in 1994 verzelfstandigde bedrijf, dat zo'n 130 medewerkers telt, is veroorzaakt door interne wanorde en een mislukt commercieel 'avontuur' in Chili. Het bedrijf kreeg de opdracht om 850 miljoen peso's te slaan. Maar vanwege productieproblemen keurde de Chileense inspectie de munten af en kreeg de KNM hiervoor zelfs een boete.
Dat het bedrijf niet omviel na miljoenenverliezen over 2014 en 2015 is te danken aan de coulance van het ministerie van Financiën, dat zeker 18 miljoen euro tegoed heeft van het munthuis. Het ministerie onderzoekt nog of KNM, dat sinds 1807 de Nederlandse munten slaat, een staatsbedrijf moet blijven. Het kabinet informeert de Kamer hier volgend jaar over.
Op 13 oktober dit jaar viel - letterlijk - het doek voor een van 's lands bekendste circussen. Een belastingschuld van 130.000 euro bleek onoverkomelijk en de Belastingdienst legde dan ook beslag op de tent - opnieuw: letterlijk.
Het failliet van het 65 medewerkers tellende circus leidde tot enkele opmerkelijke acties. Zo begon 'Meneer Kaktus' Peter-Jan Rens via Facebook een inzamelingsactie om het circus uit Helmond te redden, en het meteen maar om te dopen tot Circus Rens - met een S dus... Het plan van Rens was onder meer om als meereizende clown het circus nieuw leven in te blazen...
Niet het grootste bedrijf van Nederland, maar toch in zekere zin iconisch: het productiebedrijf dat ons de allereerste verkeers-tv bracht via het programma Blik op de Weg.
Leo de Haas hield autorijdend Nederland 25 jaar lang een spiegel voor met onze misdragingen in het verkeer, maar nooit met een vingertje. Totdat hij begin december liet weten dat zijn tv-productiebedrijf failliet is. Het Avro-programma Blik op de Weg was al een paar jaar van de buis, omdat de politie ineens niet meer wilde meewerken. Verkeersofficier Koos Spee (bijgenaamd 'de struikrover') had daar de hand in, want die wilde zelf het mannetje zijn bij SBS6-kloon Wegmisbruikers dat wél politiebeelden kreeg. Bij de sensatiezucht en bijbehorend bombastisch taalgebruik van de commerciëlen haakten de Leo-fans meteen af en nooit werd meer de 1 miljoen-plus kijkers gehaald, zoals De Haas dat in zijn gloriedagen wel kon...
De bioscopen zitten misschien vol, maar ook in de filmwereld is het niet allemaal hosanna.
In september viel het doek voor filmdistributeur A-Film, dat onder meer The Lord of the Rings-films in Nederland distributeerde. 'Het is al jaren sappelen, en deze beslissing moeten we helaas nemen', zei directeur Sim van Veen toen tegen Quote. Helaas, vond ook Maarten Roelofs, een van de tientallen crediteuren van A-Film. 'De Rabobank is feitelijk de baas bij A-Film en probeert zijn eigen hachje te redden, maar de rest van de aandeelhouders krijgt niets zo’, klaagde hij.
De schuldenlast bedroeg volgens het laatst gedeponeerde jaarverslag inmiddels 15 miljoen euro. Die miljoenenschuld, gecombineerd met enkele flops en minder inkomsten uit het op dvd uitbrengen van films leidden er onder meer toe dat A-Film niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een kleine 20 medewerkers op straat kwamen te staan.
'Omvangrijk en complex'. Zo omschreef de curator het faillissement van Solland Solar in augustus dit jaar.
Toch is een doorstart nog altijd mogelijk, want 6 potentiële kopers blijken zich te hebben gemeld. Wat die doorstart echter moeilijk maakt is dat het bedrijf Solland Solar misschien failliet is, maar dat het gebouw nog altijd eigendom is van Solland Solar Real Estate, een bedrijf dat (net als Solland Solar was) in handen is van de Italiaanse zakenman Massimo Pugliese. Wil een van de kandidaatkopers tot koop kunnen overgaan, dan moet eerst overeenstemming bereikt worden met Pugliese. Volgens de curator is het namelijk onontbeerlijk dat het onroerend goed mee verkocht wordt aan de doorstarter.
Ook duurzame pioniers kan het lot van een bankroet treffen.
In 2011 repte het duurzame Nederlandse spijkerbroekenmerk nog vol goede moed over vergevorderde plannen voor filialen in Dubai, China en Canada, naast de eigen winkels die het toen al had in onder meer Nederland, Frankrijk, Ierland en Engeland. Maar het liep dus anders: in december kwam naar buiten dat het bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Voor het merk ligt een doorstart trouwens wel op de loer, vertelde international sales director Peter Schuitema aan Textilia: 'Er zijn gegadigden voor en we gaan er absoluut vanuit dat we kunnen doorstarten.'
Nog een iconisch merk dat ineens in de hoek zit waar de klappen vallen.
Vorig jaar was er al commotie tussen de franchisenemers van het concern en het moederbedrijf, deze week kwam naar buiten dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd - en gekregen. Van een officieel faillisement is (nog) geen sprake, en het uitstel van betaling geldt ook eigenlijk alleen voor het hoofdkantoor in Zwolle, waar zo'n 200 mensen werken. Het distributiecentrum en de 7 winkels die DA Retailgroep zelf beheert blijven voorlopig open. Maar goed, leuke berichten zijn het natuurlijk nooit - en al helemaal niet zo vlak voor Kerstmis...
Het was sowieso geen fijn jaar voor de retail - en al helemaal niet voor de schoenenbranche. Eerder in 2015 gingen ketens als Taft, Schoenenreus en House of Shoes al failliet, in december kwam daar het uitstel van betaling bij van Macintosh, het moederbedrijf van schoenenketens als Dolcis, Manfield, Invito, PRO Sport en Hoogenbosch. De ketens Scapino, Steve Madden en het Belgische Brantano, ook onderdeel van Macintosh, lijken (vooralsnog) de dans te ontspringen: voor hen is nog geen surséance aangevraagd. Alle winkels van het zieltogende Limburgse retailbedrijf blijven - net als V&D - vooralsnog 'gewoon' geopend. De strijd tegen het alomvattende Zalando duurt dus nog even voort...