Om invloed op je hersenen uit te oefenen moet je eerst bepalen wie je wil zijn en wat je wil bereiken. Daar moet je het dagelijkse gedrag op afstemmen. De gouden regel is: oefening baart kunst. De toppers zijn degenen die het meeste hebben getraind. Zelfs al heb je geen talent voor iets, dan nog kun je het leren. Dat komt door de neuroplasticiteit van de hersenen.
De oudste delen van onze hersenen zijn gefocust op de korte termijn, dat was miljoenen jaren geleden nodig om te overleven. Deze hersendelen maken het soms lastig om vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Onhandig, want de huidige ‘VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous)’ wordt juist gedomineerd door snelle veranderingen, onzekerheden en complexiteit.
Om daarin te overleven moeten we in het bezit zijn van wilskracht, flexibiliteit en een vooruitziende blik. Het deel van de hersenen dat daarbij helpt is de prefrontale hersenschors, oftewel: het CEO-brein. Een ontwikkelde prefrontale hersenschors kan goed leren, plannen of omgaan met feedback. Dankzij neuroplasticiteit blijft het CEO-brein zich ontwikkelen. Daarbij geldt: datgene waar we ons het meeste aan blootstellen, ontwikkelt zich het beste.
Volgens Sitskoorn kun je de prefrontale hersenschors trainen met het EFFECT-programma:
Dit artikel is onderdeel van het eBook ‘Psychologie op de Werkvloer’.
Lees ook:
Margriet Sitskoorn: ‘Wees geen slaaf van je to-do list’
3 simpele tips om uw managersbrein te resetten
Waarom gedragen medewerkers zich op een bepaalde manier? Hoe ontstaat een angstcultuur. Je leest het in het e-book Psychologie op de werkvloer.