7 non-verbale geheimen die u kennen moet

07 dec 2010  |   John van Schagen  
Oog(1)

Lees uw klant, concurrent of collega. Deze 7 non-verbale boodschappen leggen de waarheid bloot en geven u een riante voorsprong.

Communiceren doen we zowel verbaal (de mond) als non-verbaal (met de rest van het lijf). Wie praat zendt automatisch signalen uit met zijn lichaam. Over de verhouding tussen deze vormen van communicatie lopen de meningen vandaag de dag flink uiteen. Vaak wordt verwezen naar het rapport van Abraham Mehrabian uit de jaren zestig. In een baanbrekend onderzoek stelde de Amerikaanse onderzoeker destijds dat 55 procent van de boodschap rechtstreeks is af te leiden van ons voorkomen en 38 procent van onze spreekstijl. Daarmee blijft slechts 7 procent over voor de woorden die daadwerkelijk over onze tong rollen. De meeste onderzoekers stellen het tegenwoordig iets minder hard. Zij leggen de stemklank en onze lichaamstaal voor ongeveer 60 procent in de weegschaal. Toch nog ruim de helft. Voor de beste manier om interesse, verveeldheid, agressie of ontspanning af te lezen verwijzen we u dus naar het lijf. Deze signalen hebben in ieder geval een boodschap. Handig voor als u vandaag nog naar een klant moet.

Meer lezen over lichaamstaal? 


1 van 7

Onrustige voeten

Voeten liegen zelden tot nooit. Bent u aan het woord en zitten collega’s en masse met wiebelende benen aan tafel? Tijd om het vuurtje eens flink op te stoken of snel van onderwerp te switchen. De aandacht van uw publiek verslapt namelijk. Men zit er met de gedachten duidelijk niet bij. Staan de voeten van uw toeschouwers daarentegen stevig en ontspannen op de vloer en wijzen de punten naar u, de presentator? Dan zit u duidelijk op het juiste spoor.

Ook interessant: "Waarom mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen vertellen"

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
Whitepapers
Meer whitepapers »
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X