6 signalen dat je dagen zijn geteld...

13 apr 2012  |   Anouk Eigenraam  
Leiderschap

Slechte managers weten vaak van zichzelf niet dat ze slecht managen. Het zijn immers niet voor niets slecht functionerende managers. Grootste probleem: ze herkennen de signalen niet bij zichzelf.


Uiteraard herken je dit beeld he-le-máál niet, is het natuurlijk niet op jou van toepassing en ben je de allerbeste manager aller tijden. Wel in dat geval kun je dit verhaal rustig overslaan. Maar horen we daar nu toch de twijfel knagen? Ben je er toch niet helemaal zeker van dat je altijd top presteert? Zag je laatst je eigen leidinggevende de wenkbrauwen fronsen toen je iets zei? Stopten je medewerkers laatst met praten toen je de vergaderzaal binnenkwam? Dat kan natuurlijk gewoon blinde angst zijn en erop duiden dat je een regelrechte tiran bent. In dat geval kun je beter dit verhaal gaan lezen. In het andere geval kan het ook betekenen dat ze net over joú aan het praten waren.

Hamvraag

Afgezien van de vraag hoe een slechte manager met gebrek aan inzicht op een leiddinggevende positie terechtkomt (dat is ook weer een ander verhaal) is de hamvraag: hoe kom je er als slecht werkende manager achter, dat je niet zo goed bezig bent? En voor de werknemers: hoe laat je de baas ontdekken danwel toegeven dat degene de toko zeer matig bestiert, of liever gezegd verstiert? Wel, er zijn doorgaans aanwijzingen die erop duiden dat het eind van iemands 'regeerperiode' in zicht is. Check onderstaande punten maar even, al was het maar om jezelf gerust te stellen.

Tip voor de werknemers: uitprinten en nonchalant laten slingeren op het bureau van uw leidinggevende. Ook heel subtiel: in koeienletters uitprinten en dan met een magneetje op de koelkast hangen of naast de koffieautomaat. Doet het altijd goed, en zo heb je gelijk gespreksstof voor onder de cappu.

1 van 7

Achterblijvende resultaten

Als de prestaties van je afdeling te wensen overlaten, is dat op zich geen reden om je gelijk ongerust te maken. Er zijn altijd redenen te bedenken waarom kwartaalcijfers slechter zijn dan vorig jaar. Het is immers crisis, consumenten houden de hand op de knip, banken lenen geen geld en o, ja de brug stond ook nog open. Maar als de resultaten lange tijd onder de maat blijven; als slechte kwartaalcijfers, slechte halfjaarcijfers en zelfs slechte jaarcijfers worden, dan wordt het wellicht tijd eens even op je hoofd te krabben en in de spiegel te kijken. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ben ik de slechtste manager van het land? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X