7 hippe drankjes en hun succes

17 feb 2012  |   Anouk Eigenraam  
Drankjes

Rosé leefde een treurend bestaan in het kielzog van rode en witte wijn. Tot het weer hip was om zomers aan zo'n glaasje te lurken. Inmiddels weer zo ingeburgerd dat het gewoon is. De succesvolle introductie van drankjes. Slempt u even mee?

Een paar jaar geleden zag je in trendy clubs ineens van die schalen ijs op de bar staan met daarin flessen Bols of Hooghoudt. Huh, Bols en Hooghoudt? Dat was toch van die jenever die je opa en andere oude mannetjes doorgaans aan de bar in een bruine kroeg in zo'n klein glaasje naar binnen slurpten? Klopt, maar beide merken hebben de afgelopen jaren een succesvolle lijn likeuren op de markt gebracht, uitstekend geschikt om cocktails mee te mixen. 

Een slimme zet van deze merken, die net als producenten van andere drank, in een redelijk verzadigde markt opereren, waarin de onderlingen verhoudingen ook redelijk status quo zijn. Ruim 85 procent van de Nederlandse bevolking drinkt, en bier is boven melk nog altijd de nationale drank. Meer dan driekwart van de drinkers drinkt bier, zo'n 75 liter per hoofd van de bevolking. De wijnconsumptie steeg de afgelopen twee decennia naar ruim 25 liter. Van sterke drank tikken we ongeveer 5 liter weg.

Hoewel de niet te lessen dorst van de consument volop kansen creëert, is het als nieuwkomer bijzonder moeilijk om tussen giganten als Heinenken, Inbev, Grolsch te komen. De industrie lanceert om de haverklap nieuwe drankjes, zoals het 2 jaar geleden met bombarie geintroduceerde Jillz, waarbij de appelplukkers eruit zien als gewichtheffers (weg met de fitness dus, appels plukken!). Maar weinig introducties beklijven, belanden op de kaart van de horeca of veroveren een plekje in het propvolle supermarktschap. Jillz staat in de schappen een beetje weg te kwijnen naast de mixdrankjes in blik. Een kwestie van tijd voor het verdwijnt? Wie heeft bijvoorbeeld ooit nog iets gehoord van in 2010 gelanceerde drankjes als Troika, Rockstar en Spritz One?

In dat opzicht lijkt het voor merken die al naamsbekendheid hebben, makkelijker om zichzelf opnieuw in de markt te zetten. Maar een bestaand merk met een suffig, ouderwets imago veranderen in jong, fris en hip is ook een hele klus. Vraag maar aan ketens als C&A , Wehkamp en V&D. Toch lukte het verschillende dranken om zich (opnieuw) te profileren. Nog nooit gedronken? Op naar de vrijmibo dan.

1 van 8

Bier met een smaakje


Na de introductie van bokbier en witbier in de jaren 80 leek de biermarkt stil te staan, tenminste bij de grote merken. Voor vernieuwing werd daarom naar vrouwen gekeken. Die drinken minder bier dan mannen, maar zijn doorgaans sneller bereid iets nieuws uit te proberen. En dus lanceerde de ene na de andere brouwerij een aantal jaar geleden rosébier. Door echte bierliefhebbers werd het rozig schuimende spul meteen verketterd en weggezet als slap aftreksel van een echt Belgisch frambozenbiertje, een Kriek of Gazeuze. Aan de andere kant: beter goed gejat, dan slecht bedacht.

De introductie was een succes, de omzetten stegen drie jaar op rij. Inmiddels slaat het bier een beetje dood, maar bier met een smaakje heeft nog niet afgedaan. Lemonbier, bijvoorbeeld, dat eerder op de markt kwam om een graantje mee te pikken van het steeds poplairdere Mexicaanse Coronabier, lijkt een langer leven beschoren.

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X