Top 10 bedrijven met het beste imago

22 apr 2011  |   Peter Boerman en Bart Nagel  
Philips home

Ondanks dat de groei maar op zich laat wachten, is het imago van Philips weer het best van alle Nederlandse bedrijven. Kan de nieuwe topman Frans van Houten nu op zijn lauweren rusten?


De klant weer ­centraal. Dat was de boodschap die de net afgetreden Philips-ceo Gerard ­Kleisterlee zichzelf stelde bij zijn aantreden in 2001. Het klinkt als een cliché, een ­dooddoener, maar in het techneutenbedrijf dat Philips in die tijd nog was, was het een opmerkelijke eye-opener. En een boodschap die ook wel geland lijkt.

Met reputatie Philips is niets mis

Bestel de MT500 online


Misschien vertaalt zich het nog niet meteen in klinkende munt (de jaaromzet van het concern nam onder het ­bewind van Kleisterlee af van 32,4 naar 25,4 miljard, het aantal medewerkers zelfs met bijna 40 procent). Maar met de reputatie van Philips is niets mis: na tweede plaatsen in 2009 en 2010 staat de ‘gloeilampenfabrikant uit het zuiden des lands’ nu weer fier bovenaan in de MT 500, het jaarlijkse onderzoek naar de bedrijven met het beste ­imago.

Merkwaarde Philips

Ook in de top-100 van ­wereldmerken van merkenadviesbureau Interbrand doet Philips het al jarenlang goed. Het was vorig jaar het enige Nederlandse bedrijf in de top-50, met een berekende merkwaarde van 8,7 miljard ­dollar, een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder, en bijna een verdubbeling sinds de introductie van de merkbelofte ‘Sense and ­simplicity’ in 2004.

Blik op gezondheid en welzijn

Hoe komt dat toch, dat een bedrijf dat jarenlang krimpt toch zo’n sterk merk blijft? En sterker nog: nog steeds aan kracht lijkt te winnen? ­“Philips heeft de afgelopen ­jaren een geweldige ­trans­formatie ondergaan, van een onderneming die ­hoofdzakelijk gericht was op consumentenelektronica en halfgeleiders naar een merk dat is gericht op zinvolle en eenvoudige oplossingen op het gebied van gezondheid en welzijn”, zei Gerard ­Kleisterlee zelf bij de presentatie van de Interbrand-lijst.

Kosten en flexibiliteit

Misschien schuilt hem daarin inderdaad wel het geheim. Philips, voorheen het domein van knappe koppen die alles konden uitvinden, lijkt in deze eeuw veranderd in ­welhaast een ‘gewoon’ ­bedrijf, dat producten maakt die klanten willen hebben, een bedrijf dat oog heeft voor de kosten en flexibiliteit, een ­bedrijf ook dat meer dan voorheen naar buiten gericht is, dat waakt voor zijn imago, en dat zelfs de kracht van marketing ontdekt heeft.

Philips weer sexy

Het kan verklaren waarom Philips bij u als manager weer top-of-mind geworden is, ­ondanks de financieel ­aanzienlijk moeilijker jaren die het concern achter de rug heeft.
Philips is weer sexy, omdat het zich sexy presenteert. Het kan ook verklaren waarom een concern als Shell, dat een ongeveer 14 (!) keer zo grote omzet boekt, maar veel ­minder prominent in de ­media figureert, dit keer met een tweede plek genoegen moet nemen. Philips is er blijkbaar in geslaagd ons te laten geloven dat het concern klaar is voor een belangrijke plek in de economie van de 21ste eeuw. Een wereld­prestatie, voorwaar. Nu ­alleen die potentie, die mooie ­verwachting, dat sterke ­imago, nog weten om te ­zetten in goede resultaten.

Meneer Van Houten, van ­harte gefeliciteerd met uw uitverkiezing tot bedrijf met het beste imago. Tijd om de champagne te ontkurken. Maar viert u alstublieft niet te veel feest, want het echte werk moet nu nog beginnen.
 

De nummers 2 tot en met 10 in de MT500 lijst hebben we voor u hieronder op een rijtje gezet.

1 van 10

02. Rabobank

De enige onafhankelijke bank ter wereld met een AAA-score.

Was het voor Shell en Philips stuivertje wisselen in de top drie van de MT 500, de ­Rabobank is een stabiele nummer twee. Een topper met een rotsvast imago dat weer dicht aankruipt tegen die van de betrouwbare buurtbank. En vertrouwen is precies wat de bank wil ­uitstralen. De Rabobank heeft zijn zaakjes ook daadwerkelijk op orde. De bank heeft een triple A (AAA) ­kredietscore van alle belangrijke kredietratingsinstanties: Moody’s, Standard & Poors en DBRS. Dat maakt het de enige onafhankelijke bank ter wereld met een AAA-score. Geen verkeerde prestatie in een tijdperk waarin ­krediet nog in een adem genoemd wordt met crisis.

De Rabobank heeft 141 ­filialen in Nederland en ­beheert ongeveer 40 procent van het spaargeld in ­Nederland. Van alle private hypotheken heeft ze 30 ­procent in handen. Nog altijd speelt de Rabobank – van oorsprong de Boerenleenbank – een grote rol binnen de agrarisch sector. In Nederland heeft het tussen de 85 en 90 procent van die sector in handen. De groei vindt in het buitenland plaats. De stabiliteit staat al jaren garant voor een goed imago. Een belangrijk aspect van dat goede imago is de ­coöperatieve werkwijze van de Rabobank. In tegenstelling tot concurrenten is de Rabobank niet beursgenoteerd maar eigendom van de lokale banken. En dat draagt bij aan een goed imago in deze tijden waarin de ­kredietcrisis nog vers in het geheugen ligt.

> Benieuwd naar de volledige Top-500? Bestel de MT500 online

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
Nieuwsbrief
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X