Wat je kan leren van Lady Gaga en Madonna

11 mrt 2013  |   Karin Willems  

Achter het succes van grote artiesten zit een ingenieuze strategie. Dit zijn de 5 marketinglessen van Madonna en Lady Gaga.

Madonna is al sinds de jaren 80 onafgebroken een fenomeen Hoe ze dat doet? Door voortdurend strategisch te innoveren, betoogt TiasNimbas-professor Jamie Anderson. In zijn boek The Fine Art of Success beschrijft hij wat we kunnen leren van de businessstrategieën van artiesten. Anderson, die op 25 april één van de sprekers is tijdens het MT500-event, zegt dat Lady Gaga de opvolger van Madonna is. Beide artiesten hebben via slimme marketing een enorme reputatie opgebouwd. Vijf lessen uit hun strategie.

1 van 6

1. Vertel een verhaal

Succesvolle merken vertellen een boeiend verhaal. En dat biedt meer dan een droge opsomming van productinfo, kenmerken en eigenschappen. Een goed verhaal bevat beleving, relevantie en betrokkenheid. Het verhaal van de eigenzinnige Lady Gaga is zo rijk aan anekdotes, vreemde geschiedenissen, persoonlijke voorkeuren en diepe overtuigingen, dat de Amerikaanse kleurrijker is dan welke andere artiest van dit moment ook. En het vreemde is dat over haar privéleven niet eens zoveel bekend is. Lady Gaga vertelt liever zelf haar verhaal dan dat ze anderen in haar leven laat graven. Daarom brengt ze de rijk gedetailleerde anekdotes – die bijna altijd gaan over ­extravagantie – graag zelf naar buiten. Bijvoorbeeld dat ze een gedicht van Rainer Maria Rilke op haar bovenarm heeft laten tatoeëren. Haar nieuws verspreidt ze via Facebook en Twitter, maar ook via de Gaga Daily, waar fans zich op kunnen abonneren. Met deze ‘openheid’ geeft Gaga haar fans het gevoel dat ze dicht bij haar staan, waardoor ze een bijzondere manier van betrokkenheid creëert.

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:

 

 

 
 

  

MT500 2016
De beste bedrijven van 2016

 

Bestel de MT500 online

 

 

De MT500 van 2016

>> Shell weer bovenaan MT500

>> Download hier de volledige lijstDe MT500 van 2015

>> De top-50

>> Onderzoeksverantwoording

>> Shell bedrijf met beste reputatie

>> Dit zijn de winnaars per sector

>> Dit zijn de winnaars per criterium

 

De MT500 van 2014

>> De top-50

>> Onderzoeksverantwoording

>> Ahold beste bedrijf

>> De 10 beste bestuurders van Nederland

 

De MT500 van 2013

>> De top 50

>> De beste bestuurders

>> Het succesverhaal van Dick Boer

>> De opmars van bierconcern Heineken

 
X