Managers maken ongelukkig

25 feb 2013  |   Eline Ronner  
Eline-Ronner-It's the economy stupid!

Een blije werknemer is een productieve werknemer. Maar hen gelukkig maken is verspilde moeite. Werken is vervelend en bazen zijn dat ook.

Bedrijven hebben baat bij gelukkige werknemers. Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen wat we intuïtief al weten: gelukkige mensen zijn productiever. Gewapend met die kennis, lijkt het logisch dat managers zich inzetten voor het geluk van hun werknemers. Wie gelukkig wordt van zijn werk, presteert beter. Zou je zeggen. Maar de inzet van deze managers is verspilde moeite. Alleen al hun aanwezigheid drukt het geluk van de medewerkers, blijkt uit Brits onderzoek op basis van gegevens van een iPhone app. 

Mappiness

Mensen kunnen met de app Mappiness op hun smartphone op allerlei momenten real time aangeven hoe gelukkig ze zijn, waar ze zich bevinden en wat ze aan het doen zijn. Dit levert de onderzoekers een schat aan informatie op.  Waar werden de gebruikers het gelukkigst van? Met stip op nummer één – hoe verrassend - staat seks. Mensen zijn gemiddeld 14 procent gelukkiger tijdens het bedrijven van de liefde dan anders. Betaald werk maakt mensen gemiddeld 8 procent minder gelukkig. Aleen ziek in bed voelde men zich ongelukkiger dan op het werk.  

Werk maakt gelukkig

Werken maakt gelukkig Maar alleen buiten werktijd. Dit lijkt haaks te staan op resultaten van andere onderzoeken naar geluk en werk. Daaruit blijkt keer op keer mensen met betaald werk gelukkiger zijn. Subtiel verschil is echter dat deze onderzoeken mensen niet tijdens werktijd liet aangeven of hun werk ze gelukkig maakte. Tijdens het werk zijn beduidend minder positief. Gezelschap van collega’s verzacht het leed nog enigszins. Maar als de baas in beeld komt verdwijnt ieder greintje geluksgevoel. Maakt een hoger salaris nog uit? Nee. Meer geld maakt volgens dit onderzoek niet gelukkiger.

Lichtpuntjes voor managers

Voor het ego van de zorgende manager is dit wellicht een bittere pil. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Je inzetten ten behoeve van het levensgeluk van je werknemers hoeft niet meer. Gewoon leidinggeven zonder emotionele franje werkt net zo goed. De belangrijkste zaken die het geluk van mensen beïnvloeden spelen zich af in hun privéleven en zijn dus vrijwel onmogelijk te sturen. Dus als merkt dat een werknemer erg ongelukkig is? Geef hem vrijaf. Het zal hem goed doen.

Lees ook de eerdere columns van Eline Ronner:


 

Gerelateerde artikelen:


Meer over it's the economy!:


Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:

It's the economy stupid!
 

Eline Ronner Bedrijfskundige en freelance journalist Eline Ronner is dol op cijfertjes en ziet de wereld als een echte homo economicus. Al jaren is ze gefascineerd door de rafelranden van de economie.

Elke dinsdag legt zij hier de meest verrassende verbanden bloot.

 

Alle columns van Eline Ronner 

 


 

 

X