5 Do's en Don'ts als je valt

18 mei 2012  |   Djaja Ottenhof  
Inwerken nieuw eerste (liggend)

Wie hoog klimt, kan ver vallen. Dit geldt voor klimmers, maar zeker ook voor leiders. Wat te doen als je valt?


De laatste paar jaar hebben we in Nederland verschillende keren mensen die hoog waren opgeklommen ver zien vallen. Een recent voorbeeld is Nurten Albayrak, de topvrouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Na bijna 10 jaar met veel genoegen leiding te hebben gegeven aan een omvangrijke herinrichting van de organisatie, kwam zij vorig najaar ten val. En ze viel diep. In de ogen van het publiek was ze een tiran die met een angstcultuur een ijzeren greep hield op de organisatie en tegelijkertijd haar zakken vulde. Dat dit allemaal een stuk genuanceerder lag, werd vergeten. Onder het motto, 'waar rook is, is vuur' wordt gevoegelijk aangenomen dat ze wel 'fout' moest zijn.

Publieke slachtpartijen

Dergelijke publieke slachtpartijen zijn natuurlijk van alle tijden. Maar wellicht gaat het tegenwoordig allemaal wel wat sneller dankzij de moderne media. Toch zijn er wel voorbeelden van mensen die hard vielen, maar eigenlijk vrij snel daarna weer terug waren. Denk aan Jack de Vries die als staatssecretatis een buitenechtelijke relatie bleek te hebben met een medewerker, maar inmiddels alweer een graag geziene tv-gast is als politiek commentator en tegenwoordig de spindoctor van Henk Bleeker, demissionair minister en kandidaat voor het CDA-lijsttrekkerschap. Of UWV-voorman Tjibbe Joustra, die na een wat al te luxueuze verbouwing van het kantoor moest aftreden, maar een paar weken later alweer benoemd werd tot Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Volgende week neemt MT enkele cases van leiders die vielen onder de loep. Nu eerst 5 do’s and don’ts voor de leider die net aan zijn val begint:

1 van 6

Do: accepteer dat je hebt verloren

Als leider van je voetstuk vallen heeft volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken wel iets van een rouwproces. En net als in een rouwproces, waar mensen volgens de theorie verschillende stadia door moeten, is acceptatie een belangrijk onderdeel. Voor de vallende leider geldt dat hij moet inzien dat hij heeft verloren en dat mensen in de directe omgeving geen poot hebben uitgestoken terwijl hij viel. Accepteren en uithuilen.

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
Whitepapers
Meer whitepapers »
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X