Cloud niet hoog op agenda CFO

25 aug 2011  |   Redactie MT  
Cloud Computing

Bedrijven gebruiken de cloud voornamelijk voor niet-bedrijfskritische applicaties. Driekwart van de CFO’s geeft aan dat cloud computing geen strategisch thema. Dit blijkt uit de tiende CFO Survey van Deloitte.

Meer dan de helft van de CFO’s zegt dat hun bedrijf al gebruik maakt van cloud computing (het afnemen van gedeelde IT-diensten van een externe service provider) of is van plan dat binnen twee jaar te gaan doen. Maar de cloud is nu nog vooral een IT-thema.
De resultaten lijken erop te wijzen dat een groot aantal CFO’s de strategische voordelen van cloud computing nog niet kennen. Cloud Computing wordt met name ingezet als tactisch middel voor verlaging en flexibilisering van IT-kosten. "Het is zeker nog geen breed gedragen thema voor de business of de CFO,” aldus Theo Slaats, partner en cloud expert bij Deloitte.
Dit blijkt ook uit het feit dat meer dan de helft van de CFO’s aangeeft dat reductie van IT-kosten de belangrijkste drijfveer is om over te stappen op cloud computing. Daarnaast worden snelle elasticiteit en flexibiliteit - het snel kunnen opschalen of juist inperken van benodigde computerdiensten - als belangrijke voordelen van de cloud gezien.

Risico's

Bijna 90% van de CFO’s ziet risico’s rondom databeveiliging als het grootste probleem van cloud computing. Ook mist de CFO een zogenaamde assurance standaard (64%) en zijn onzekerheden rondom compliance en eigendomsrechten van data voor hem redenen om niet over te stappen op cloud computing. “Tweederde van de CFO’s vindt hun eigen IT-omgeving het veiligst op het gebied van data security. Zij moeten echter niet vergeten dat cloud providers groot belang hebben bij het implementeren van de beste beveiligingsmaatregelen. Een slechte IT-security kan immers hun bestaansrecht ondermijnen. Providers moeten op hun beurt beseffen dat maar liefst 88% van de CFO’s het belangrijk tot erg belangrijk vindt dat er externe assurance geboden wordt over de beheersing van de cloud computing dienst op het gebied van databeveiliging. Providers moeten hun werkwijze en communicatie hierop aanpassen, ” zegt Slaats.

“Samenvattend zouden CFO’s er goed aan doen zich beter te laten informeren over de strategische kansen van cloud computing en initiatieven te ontplooien om ervaring op te doen met de cloud. Daarbij moet de CFO vooral assurance zoeken waar cloud computing strategisch wordt ingezet. We zien nu al dat start-ups gebruik maken van voordelen van de cloud Niet acteren kan daarom betekenen dat bestaande organisaties achterop raken. Dit geldt zeker voor bedrijven die diensten aanbieden. Cloud computing kan deze bedrijven kansen bieden op het ontwikkelen van nieuwe diensten en markten,” concludeert Slaats.

Lees verder:

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
kennispartner

Wie zijn wij?

 

Macaw ontwerpt, bouwt en beheert online IT-oplossingen voor middelgrote en enterprise bedrijven, die vandaag succesvol willen zijn en mee willen groeien met de ontwikkelingen in de toekomst.

 


 

Zo stapt u veilig de cloud in (gratis whitepaper)

 

In de gratis whitepaper ‘Een kwestie van doen’ krijgt u antwoord op vragen als ‘Welke stappen moet u maken om de cloud in te gaan?’ en ‘Is de cloud wel voor iedereen geschikt?’. Dit overzichtelijke stappenplan leidt u door de belangrijkste fasen heen.
 

Whitepaper aanvragen

 


 

Gratis advies van experts

 

Twijfelt u nog om over te stappen naar de cloud of wilt u meer inzicht in wat cloud voor uw organisatie kan betekenen? Onze experts praten u graag bij over de mogelijkheden.
 

Meer informatie

 


 

6 tips voor slimmer zakendoen (gratis whitepaper)

 

Flexibiliteit is een belangrijk voordeel van de cloud. De cloud biedt echter meer mogelijkheden en toepassingen om slimmer zaken te doen. Mogelijkheden die ook interessant kunnen zijn voor uw organisatie. We zetten er zes voor u op een rij.
 

Whitepaper aanvragen

 

 


 

 

 


 

Wat is uw smoes? (gratis whitepaper)

 

Twijfelt u aan de overstap naar de cloud? Lees in de whitepaper 'Het Grote Cloud Smoezenboek' de 10 drogredenen om de cloud links te laten liggen. En de reden(en) waarom u de overstap tóch zou moeten maken.


 

Aanvragen whitepaper

 


 

X