De blijver die Microsoft opnieuw naar nr.1 loodste

13 apr 2012  |   Peter van Lonkhuyzen  
@plonk

Zal ik het maar eerlijk zeggen? Toen ik Theo Rinsema in 2007 voor het eerst over ‘het nieuwe werken’ sprak, vond ik het vooral een pr-truc. Rinsema was op dat moment amper een jaar aan de slag als general manager van Microsoft Nederland. Die eerste keer dat ik hem ontmoette, kreeg ik een gloedvol betoog voorgeschoteld over het veranderproces, verantwoordelijkheden loslaten, de kracht van mensen en het nieuwe hoofdkantoor met minder vierkante meters.

Ik stelde, zoals journalisten doen, beleefd nog wat vragen en dacht intussen, zoals journalisten doen: ‘ja, ja’.
Het zal allemaal wel.

Rinsema’s baas Bill Gates had in 2005 in een toespraak het begrip The New World of Work geïntroduceerd, wat snel werd opgepikt door de hele ict-sector. De vraag is natuurlijk, waarom stuurt een ict-bedrijf op nieuwe mobiele werkprocessen aan? Antwoord: omdat voor het inrichten van die processen nieuwe hard- en software nodig is: software om online samen te werken, camera’s voor videovergaderen, ga maar door. Het lijkt op Nike die een spannende nieuwe tak van sport gaan promoten, waar toevallig dan weer wel nieuwe sportschoenen voor nodig zijn.

Op die manier luisterde ik ook naar Rinsema’s verhaal: het klinkt mooi, maar onder vloer pruttelt een stevige commerciële hulpmotor. Ik zat er naast, dat moet ik nu (zoals journalisten zelden doen) eerlijk zeggen. Rinsema was oprechter dan ik dacht.

Sinds de opening van Microsofts nieuwe hoofdkantoor op Schiphol, niet lang na het gesprek, is het vooral dat kantoor dat de aandacht heeft gekregen. Maar wat Rinsema heeft neergezet zit vooral in andere dingen. Een gebouw met minder meters zie je tegenwoordig overal. De kracht van ‘Rinsema’s reis’ (zoals het bij Microsoft wordt genoemd), ligt erin hoe ver de nieuwe werkmethoden worden doorgevoerd. Toen ik een keer werd rondgeleid, zag ik op de derde verdieping een kleine archiefkast staan. “Het is het enige archief van het hele bedrijf”, werd me verteld. “Voor de rest zijn we volledig papierloos.”

Rinsema is gedreven. Hij heeft niet alleen de werknemers veel vrijheid gegeven, maar ook harde maatregelen ingevoerd zoals communicatieprotocollen waaraan iedereen zich moet houden. Vrijwel niks uitprinten is een van die protocollen. Vanaf het begin laat hij de Erasmus Universiteit elke ingevoerde maatregel doorrekenen en hij laat ook mensen van buiten diep in de keuken kijken. Elke drie maanden praat een groep complete buitenstaanders (‘Raad van Anders’) mee over het bedrijfbeleid. Deze mensen krijgen toegangspasjes tot het gebouw en mogen iedereen interviewen die ze maar willen.

@plonk deelt uit:

Theo Rinsema (1962)

+ Voert bij Microsoft het nieuwe werken verder door dan waar ook
+ Nu voor de 4e achtereenvolgende keer nr. 1 Great Workplace

Cijfer: 8,5
Microsoft kent job rotation. Rinsema’s voorgangers vertrokken na een jaar of wat naar een lucratieve baan ergens in het internationale netwerk van het bedrijf. Rinsema, inmiddels 6 jaar in functie, heeft privéredenen om in Nederland te blijven, maar hij is er ook de persoon niet naar om deze zaak los te laten. Illustratief is hoe hij al vele jaren samenwerkt met de communicatiemanager Gonnie Been, met wie hij innovatieve programma’s ontwikkelt voor onder meer het vergroten van de diversiteit.

Deze toewijding maakt dat weinig bedrijven in Nederland, zelfs internationaal, verder gevorderd zijn op het nog niet in kaart gebrachte terrein van het ‘nieuwe organiseren’. Dat Microsoft nu voor de vierde keer als nummer 1 uit de bus is gekomen op de lijst van Great Place to Work, hangt volgens mij nauw samen met de aanwezigheid van een zo sterk gedreven topman. 
 

Vorige column

Gerelateerde artikelen:


Meer over @plonk deelt uit:


Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:

@plonk deelt uit

Peter van LonkhuyzenPeter van Lonkhuyzen (chef gidsen van MT) schrijft over leider- en volgerschap. Hij deelt elke week een rapportcijfer uit. Eerder onderzocht hij waarom chefs in dictators en ondergeschikten in zombies veranderen in zijn boek Taboe: macht.


Twitter: @plonk
 

> Alle columns van Peter van Lonkhuyzen

 


 

 


 

X