Mobiele computer bestaat 30 jaar

15 apr 2011  |   Philip Bueters  
Computers

Gefeliciteerd: de mobiele computer bestaat deze week 30 jaar. Als we de zakrekenmachientjes en mainframes op wielen even vergeten, was de Osborne 1 namelijk de allereerste draagbare computer.


Last van heimwee krijgen we niet als we de zware, grauwe bak bekijken waarmee Osborne een mega-hit scoorde. Dat geldt eerder de Tandy TRS-80 waarmee in de jaren tachtig (en zelfs negentig) zoveel journalisten en andere mobiele tiktijgers op pad waren. Enfin, bekijk deze slideshow en zie welke vlucht het computeren onderweg heeft genomen, van loden naaimachinekoffer tot de onvermijdelijke verderlichte iPad.
 

1 van 13

Osborn 1

Begin april 1981 werd hij gelanceerd, de Osborne 1. Het geesteskind van techjournalist Adam Osborne was de eerste protable op de markt en sloeg in als een bom. Binnen een jaar dreef hij een onderneming van meer dan 70 miljoen dollalr omzet. Dankzij een klont van een machine die bijna 11 kilo woog, draaide op CP/M 2.2 en net zoveel kostte als een fijne familieauto. Een 5 inch monochroom scherm, twee diskdrives voor enkelzijdige floppy's in de vertouwde maat 5,25 inch; in die tijd was het voldoende om het leger van rekenlinealen, typemachines en zakjapanners glansrijk te verslaan. Met Osborne ging het trouwens vrij snel bergafwaarts. Concurrentie van IBM en Compaq stroomde toe met betere (DOS-)machines, en Osborne zelf klaagde zó hard over de gebreken van zijn eerste product, dat afnemers afhaakten. Al begin 1983 ging Osborne over de kop.

Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
Whitepapers
Meer whitepapers »
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X