Beste ICT-bestuurders 2010

21 feb 2011  |   Jack de Heer  

Zeven mannen en één vrouw zijn in Nederland de baas bij de ­winnaars van 2010. MT stelt ze aan u voor. Wat ­hebben ze ­gepresteerd, wat doen ze in hun vrije tijd en wat is hun motto?  

Hans Daniels

Is: algemeen directeur HP
Winnaar in: Beheer & Onderhoud, Kantoorautomatisering

“HP geeft Daniels promotie.” Op het oog niet meer dan een mededeling van bedrijfskundige aard. Mooi voor Daniels vooral. Toch schuilt er een hele wereld achter deze woordcombinatie. Toen Hans Daniels destijds de leiding van HP ­Nederland in de schoot ­geworpen kreeg, was zijn ­primaire consigne ongeveer drieledig: snijden, snijden en nog eens snijden. Reorganiseren dus. Niet de populairste taak om iemand mee op te ­zadelen. Het ging hem goed af. Zo goed, dat Daniels uiteindelijk nóg hoger mocht stijgen in de hiërarchie. In zijn nieuwe functie heeft hij er enkele HP-koninkrijkjes bij. Scandinavië, de Baltische staten en de ­Alpenlanden. De Benelux had hij al en mag hij vooralsnog ook houden, aangezien zijn broodheren er vooralsnog niet in geslaagd zijn op die plek een opvolger te vinden. Een groter compliment kan een manager uiteraard niet krijgen. Of wel soms? Volgende opdracht voor Daniels: Europese groei. Op de slaagkans durven wij alvast een voorschotje te nemen.

Achtergrond Amper de 50 gepasseerd en toch al het stempel ‘veteraan’. Dat moet in zijn ­geval positief geduid ­worden. Maakt al sinds de Compaq-­dagen deel uit van de HP-gelederen. Verdiende ict-sporen voordien bij NCR en Siemens.
Hobbies Reizen, golf en lekker eten. De volgorde van deze liefhebberijen wordt bepaald aan de hand van tijdelijke ­gemoedsrust.
Apart Heeft op moment van schrijven nog dubbelfunctie: directeur HP Nederland én managing director HP ­Western Europe. Komt in de buurt van: meer reizen dan ademhalen. Laat staan dat er ruimte is voor hobbies.
Quote: “Reputatie komt te voet en gaat te paard.”

Renske Galema

Is: regiodirecteur McAfee
Winnaar in: Security

Er is geen ontkomen aan: in het geval van McAfee móét de klemtoon komen te liggen bij de sekse van de directeur. En niet eens zozeer omdat een vrouwelijke baas in het ­doorgaans door mannen ­gedomineerde ict-wereldje ­tamelijk uitzonderlijk is.
Wel omdat Renske Galema – want over haar hebben we het hier – er zelf steeds een punt van maakt. Nog sterker, meer dan eens prijst ze publiekelijk haar ­gender in relatie tot haar topfunctie als regiodirecteur ­Benelux, Oost-Europa en ­Rusland. Zo bijvoorbeeld: “Ik heb er profijt van dat ik vrouw ben. In ieder geval veel meer dan dat ik er last van heb.”
Of zo: “Mannen aan de ­andere kant van de onderhandelingstafel luisteren nu eenmaal aandachtiger naar vrouwen.”

Achtergrond Pas 37 jaar. Het ­levende bewijs van de stelling dat wat goed is, ook snel komt. Nauwelijks 20 jaar ­begon ze na studie informatie­kunde als consultant bij een bedrijf dat later door McAfee werd geannexeerd. De rest is geschiedenis.
Hobbies Muziek. Met een ­aparte vermelding voor de groep Telex en het nummer Moskow Diskow, waar ze zich op haar Facebookpagina ­lovend over uitlaat.
Apart Omdat het percentage vrouwen onder automatiseerders veel te ver achterblijft bij de verwachtingen, heeft ze zich aangesloten bij het ­Europese EQUAL-project. ­Titel: Girls Join IT. Het is ­tevens haar drijfveer.

Quote “Sinds ik de beschikking heb over een Blackberry, ben ik nóg meer gaan werken dan ik al deed.”

Rob Pols

Is: ceo Atos Origin
Winnaar in: Outsourcing

De ceo van Atos Origin blogt. Al een tijdje trouwens. Vorig jaar om deze tijd had hij het in die hoedanigheid over de MT-uitverkiezing tot beste ict-bedrijf in 2008 én 2009. Het ontlokte hem een vergelijking met een popgroep waar ­volgens hem eeuwig muziek in zit: U2. One hit wonder? Mooi niet! Veel eerder ­perpetuum mobile.
Meer dan benieuwd welke creatieve draai Pols dit keer bloggend gaat geven aan zijn derde hoofdprijs in ­successie. Soms moet het verrekte moeilijk zijn bescheiden te blijven.
Het geheim van Atos Origin: tegenover de lasten (lees: de wereldwijde crisis) staan ­onder andere onbetaalbare baten (lees bijvoorbeeld: een mondiaal IT-contract met het International Olympisch ­Comité.) Het goud van Sven Kramer in Vancouver is ook een beetje het goud van Atos Origin. Rob Pols zou het zelf zo geblogd kunnen hebben. ­Sterker: hij deed het ook.

Achtergrond Leidenaar. Bouwjaar 1959. Opgegroeid in ­diverse landen (waaronder Pakistan en Iran) door ­beroep c.q. roeping van vader in de olie-industrie. Twintig verhuizingen in 22 jaar. Ict-leven vóór Atos: Apple, Fujitsu, ­Protech, Tandem en meer.
Hobbies Golf (vanwege de ­vereiste concentratie), high tech gadgets (om bij te ­blijven), managementgoeroes (zie gadgets).
Bestuurlijk tegeltjesdevies “Heb nooit spijt van genomen ­beslissingen, maar wel van te laat genomen beslissingen.”
Waar kennen we hem nog meer van? Van MT. Pols maakt al enige tijd deel uit van het alom gewaardeerde MT-­expertpanel.
Quote “Ik wil succesvol zijn in alles wat ik doe. Ik wil graag voorop blijven. Maar ik hecht ook aan privégeluk, aan het gezin.”

Theo Rinsema

Is: algemeen directeur Microsoft
Winnaar in: Pakketsoftware

Het is natuurlijk een provocerende gedachte, Theo Rinsema in één adem noemen met Bill Gates. Maar we doen het tóch. Omdat het verdedigbaar is. Noodzakelijk zelfs. Want eigenlijk zit het zo: de algemeen directeur van ­Microsoft Nederland heeft (een deel van) het werk ­voltooid waar de patriarch van Microsoft ooit héél ­voorzichtig aan begonnen was. Rinsema pakte het aan met de overtuigingskracht van een zendeling. Dat ­leverde hem de geuzennaam ‘apostel van Het Nieuwe ­Werken’ op. Belangstellenden komen nog steeds in stoeten naar Schiphol om het mirakel van het winstgevende ­virtuele kantoor met eigen ogen te aanschouwen.
Je zou bijna vergeten dat ­Microsoft op veel meer ­manieren aan de weg ­timmert. De wind ook weer aardig in de zeilen heeft. ­Windows 7 bleek een probaat medicijn te zijn tegen de ­barstende koppijn die Vista heette. De crisis is gekeerd. Openlijk heeft Theo Rinsema de verwachting uitgesproken dat het nieuwe besturings­systeem ‘een geweldige hit’ wordt. Dat de toekomst voor hem weinig geheimen kent, had hij eerder al aangetoond!

Achtergrond Geboren Rotterdammer, jaargang 1962. ­Direct na studie commerciële economie bezweken aan de verleidingen van ict. Voor zijn switch naar Microsoft onder meer directielid van Oracle.
Hobbies Zie motto.
Motto Zó staat het letterlijk op zijn weblog: ‘Theo houdt niet van motto’s, maar wel van muziek, sporten, lezen en luisteren.’
Apart bereidt op zondag­ochtend tijdens het hard­lopen bedrijfspresentaties voor in zijn hoofd.
Quote “Soms ben ik behoorlijk paternalistisch. Als ik vind dat het genoeg is geweest, zeg ik: cut the crap.”

Henk ­Broeders

Is: bestuursvoorzitter Capgemini
Winnaar in: Maatwerksoftware, Consultancy

Vaak gaat het aldus binnen het bedrijfsleven: resultaten vallen enigszins tegen, topmannen kronkelen zich in slangenbochten om te ­vergoelijken wat er maar te verontschuldigen valt. ­Sporadisch laten ze het ­achterste van hun tong zien. De bestuursvoorzitter van Capgemini Nederland is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. Dit zei hij namelijk, toen de ict-dienstverlener de cijfers over 2009 wereldkundig maakte: “Ik ben teleurgesteld.”
Tussen de regels door stak hij ook nog eens de hand in ­eigen boezem. Terwijl het bij nader inzien allemaal best meeviel. Gewoon een kwestie van ­de-crisis-gaat-aan-geen-enkele-deur-voorbij.
Henk Broeders is een meneer met een grote M in het universum der automatiseerders. Naar zijn woord wordt geluisterd. Naast oprechtheid kan hem ook lef niet worden ontzegd. Waar in de crisis bij ­velen de hand angstvallig op de knip bleef, spendeerde Capgemini miljoenen aan een wereldwijde marketing­campagne. “Voortschrijdend inzicht”, aldus Broeders.

Achtergrond Inmiddels 57. ­Gevoelsmatig al een leven lang automatiseerder. Eerst bij Dow Chemicals en Volmac, daarna dus bij Capgemini.
Hobbies Auto’s. Een cabriolet op poleposition. Rijdt ook ’s winters graag met open dak. Heeft proefondervindelijk vastgesteld dat het tot min 6 graden goed uit te houden is. Mits voorzien van muts, handschoenen en ­verwarmde stoelen.
Ook vermeldenswaard Van vele markten thuis. Grossiert ­daardoor in grote verscheidenheid aan nevenfuncties. We noemen slechts: lid ­dagelijks bestuur ­VNO-NCW, vice-voorzitter Raad voor Werk en Inkomen, voorzitter ICT~Office.
Quote: “Sinds mijn toetreden tot het executive committee van Capgemini ben ik ­verantwoordelijk voor ­Scandinavië, de Benelux, Azië én de Pacific. Dat heeft me al heel wat airmiles ­opgeleverd.”

Jeroen Versteeg

Is: ceo Sogeti
Winnaar in: Detachering

Op de valreep van 2009 was er niets dan lof voor Jeroen Versteeg en Sogeti. In het ­pluche van het Amstel Hotel werd de ict-dienstverlener ­officieel geëerd als de beste werkgever van het jaar. Voor een doorgewinterde ‘prijzenverzamelaar’ als Jeroen Versteeg (zie bijlage) een meer dan welkome uitzwaaier. ­Omdat zo’n reputatie uiteraard ook afstraalt op de roerganger. Maar eveneens ­omdat binnen Sogeti ongeveer ­tegelijkertijd de meest merkbare gevolgen van de crisis aan de geschiedschrijvers kon worden meegegeven.
En er was nóg meer goed nieuws: binnen de Capgemini­groep bleek zusteronder­neming Sogeti na het nodige cijferwerk de grootste ­groeier te zijn. Niet gek na een jaar dat Versteeg eerst eufemistisch duidde als: “Het viel ­eigenlijk allemaal een beetje tegen.”

Achtergrond Leeftijd: 41. ­Studeerde bedrijfskundige ­informatica aan de Hogeschool Enschede en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Begon bij Sogeti als manager marketing & communicatie. Klom langzaam op tot hoogste positie. Is ook ceo van Sogeti Central Europe.
Hobbies Zeilen. Favoriete stekkie: het IJsselmeer. Alleen komt het er de laatste tijd ­helaas veel te weinig van ­vanwege een uitpuilende agenda. Al twitterend meldde hij onlangs zelfs zijn zeilboot na 15 jaar ‘great fun’ te hebben verkocht. ‘A little bit sad.’
Ook vermeldenswaard Werd twee jaar achtereen genomineerd (door lezers van Computable) als ceo van het jaar. Viel ook in zijn hoedanigheid als vice-voorzitter van het Nederlands Architectuur Forum al eens in de prijzen.
Quote: “Je kunt niet vandaag authentiek en transparant zijn en morgen niet.”

Jens Schulte-Bockum

Is: ceo Vodafone
Winnaar in: Communicatie

Londen, september 2009. De Vodafone 360 (‘de mobiele telefoon die zo lekker synchroniseert met Facebook en Twitter’) wordt gelauncht. Achter de presentatietafel ­onder andere Jens Schulte-Bockum, ceo van de Nederlandse Vodafone-tak. Op hem zijn alle ogen gericht en alle oren gespitst. Terecht. Want hij opent met een shellshock mededeling. Dat het laten mislukken van de iPhone-deal een grote vergissing was en dat mister Jobs van Apple het Vodafone-gezelschap rücksichtslos de deur wees. (“We konden niet aan hun hoge eisen voldoen.”) Niks publiciteitstunt. JSB meende het. Van ganser harte. Het is vooral zulke transparantie die Vodafone onder zijn leiding flink heeft opgestoten in de vaart der volken. Of hij ­dezelfde openhartigheid ook zonder de kansrijke back-up van de iPhone-concurrent uit eigen stal zou hebben ­betracht, vermeldt de ­geschiedenis niet. Hoort ook zo. Een ware topman geeft nooit ál zijn geheimen prijs.

Achtergrond Zijn jeugdige uitstraling bedriegt niet. Met zijn 43 jaar is Schulte-Bockum een van de jongste bazen op deze pagina’s. Carrière vóór ­Vodafone: na opleiding ­economie tien jaar McKinsey.
Burgerlijke staat Gehuwd, vier kinderen, woonachtig in ­Amsterdam.
Apart Als geboren Duitser de enige buitenlander temidden de prijswinnaars.
Hobbies Skiën, tennis, hard­lopen (lees: joggen) en ­Schalke ’04. Voor de niet liefhebbers: Schalke is een van de populairste Duitse voetbalclubs. Probeert al jaren landskampioen te worden. Tot groot verdriet van onder ­andere Jens Schulte-Bockum wil dat echter niet lukken.
Quote “Ik werd de kamer uitgesmeten door Steve Jobs.”

Theo de Vries

Is: directeur XS4ALL
Winnaar in: Web

Bij de internetprovider met (letterlijk) de meest toegankelijke naam aller internetproviders, zijn ze het zo langzamerhand gewend: behangen worden met de ­onzichtbare versierselen van ’s lands beste aanbieder. ­Onlangs was het voor de twaalfde keer raak. Op rij, welteverstaan. (Voor de ­goede orde: leden van de Consumentenbond brengen maandelijks hun stem uit) Het verleidde het bedrijf tot deze woordspeling: ‘All weer de beste.’ En dat allemaal ­onder het bewind van Theo de Vries. Er zijn waarschijnlijk zat collega-directeuren die graag een onsje klant­tevredenheid van hem over willen nemen.
Laatste nieuws: binnenkort gaat Theo de Vries de politiek in. Dat wil zeggen: namens zijn broodheer probeert hij 40.000 handtekeningen te verzamelen om middels een zogenaamd burgerinitiatief de film- en muziekindustrie wettelijk te dwingen al hun werk online beschikbaar te stellen.

Achtergrond Nederlandser kan het bijna niet. De Vries is een naam die mooi past in het ­rijtje van de musketiers die bijna 20 jaar geleden al ­iedereen het internet op ­wilden helpen. De Vries ­begon als salesmanager bij de provider en heeft het er sinds november 2008 helemaal voor het zeggen.
Hobbies Werk. In het bijzonder Xs4all en IT in zijn algemeenheid.
Voorkeur voor Appeltaart. Een lekkernij met een bijzondere betekenis bij de aanbieder. “Als je in de eerste jaren iets bijzonders wilde, stuurde je zo’n taart naar XS4ALL.”
Quote: zie ‘Voorkeur voor’

De winnaars

Atos Origin      Rob Pols
CapGemini     Henk Broeders
HP                    Hans Daniels
McAfee             Renske Galema
Microsoft         Theo Rinsema
Sogeti              Jeroen Versteeg
Vodafone        Jens Schulte-Bockum
Xs4all              Theo de Vries

 

Gerelateerde artikelen:


Meer over gidsen:


Gegevens ontvanger
Naam ontvanger:
Email ontvanger:
Jouw gegevens
Naam:
Email:
De oplossing voor het mestprobleem: maak er kleding en papier van!

De oplossing voor het mestprobleem: maak er kleding en papier van!

Een mestoverschot? De oplossing lijkt te komen uit Eindhoven, waar Jalila Essaïdi er plastic, textiel en papier van weet te maken. Lees verder

Bob wordt ingewijd in de geheimen van Twitter

Bob wordt ingewijd in de geheimen van Twitter

Bob is divisiedirecteur van een groot concern hij doet zijn best. In aflevering 169 wordt hij ingewijd in de geheimen van twitter. Lees verder

Brexit: de leukste social media-inhakers

Brexit: de leukste social media-inhakers

Geef de sociale media een onderwerp en de grappen komen eruit rollen. De 7 leukste inhakers op de Brexit. Lees verder

Zo gaat je bedrijf het beste om met de Brexit

Zo gaat je bedrijf het beste om met de Brexit

Nu de Britten de Europese Unie verlaten, legt Dennis Heijnen van brancheorganisaties Evo en Fenedex legt uit hoe bedrijven daar het beste mee om kunnen gaan. Lees verder

Brexit in beeld: ouderen en laagopgeleiden stemmen voor vertrek

Brexit in beeld: ouderen en laagopgeleiden stemmen voor vertrek

De 52 procent meerderheid voor de Brexit geeft maar een beperkt beeld van de verdeeldheid in het land. Britse tegenstellingen weergegeven in 4 grafieken. Lees verder

Brexit: bloedbad op de beurs, Cameron treedt af

Brexit: bloedbad op de beurs, Cameron treedt af

De Britten hebben onverwacht vóór het vertrek uit de Europese Unie gekozen. Nederlandse exporteurs zien producten vanochtend in een keer 6 procent duurder worden. David Cameron kondigt zijn aftreden aan. Lees verder

5 tips om uw Internet-of-Things beter te beveiligen

5 tips om uw Internet-of-Things beter te beveiligen

Het Internet of Things (IoT) maakt processen en producten efficiënter. Maar de staat van de beveiliging is te vergelijken met het internet in 1984. Vijf tips om die te verbeteren. Lees verder

Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie; Sjoemelsoftware kost in ieder geval 14 miljard in VS voor Volkswagen

Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie; Sjoemelsoftware kost in ieder geval 14 miljard in VS voor Volkswagen

Plus: Netbeheerders willen af van Balkenende-norm, minimumloon Frankrijk slecht nieuws voor NL transport.  Lees verder

Waarom jonge managers hun medewerkers beter níet om advies kunnen vragen

Waarom jonge managers hun medewerkers beter níet om advies kunnen vragen

Jongere managers kunnen hun medewerkers beter geen advies vragen. Daarmee gaat hun wankele status namelijk alleen maar verder achteruit. Lees verder

Een productievere werkdag? Check dan deze 5 programma’s

Een productievere werkdag? Check dan deze 5 programma’s

De werkdag kan altijd productiever. 5 programma’s die daarbij helpen. Lees verder

Whitepapers
Meer whitepapers »
 
Volg MT op Twitter


@MTNieuws op Twitter
X